Sve po starom: Facebook skandal nije promijenio navike korisnika

Radiosarajevo.ba
Sve po starom: Facebook skandal nije promijenio navike korisnika
Foto: Pixabay / Ilustracija
Vjerovatno je malo onih koji nisu čuli za nedavni Facebook skandal koji se tiče privatnosti podataka korisnika.

Ovo je praćeno burnom reakcijom, a kreiran je čak i pokret #DeleteFacebook; ali uprkos prašini koja se digla oko popularne društvene mreže, korisnici Facebooka izgleda nisu skloni promjeni svojih podešavanja privatnosti.

U izvještaju The Wall Street Journala, sugeriše se da korisnici Facebooka u najvećem dijelu nisu promijenili svoja podešavanja privatnosti na neki značajan način. 

Ovo je otkrila i Carolyn Everson, potpredsjednica globalnih marketinških rješenja u Facebooku, koja je istakla: "Nismo primjetili bitne promjene ponašanja korisnika koji kažu da više neće dijeliti bilo kakve podatke sa Facebookom".

Prema Eversonovoj, uprkos svemu što se desilo, ne očekuje se da će ovo imati značajan uticaj na Facebookove prihode ili model poslovanja. 

Pod pretpostavkom da su njena očekivanja korektna, radi se o prilično interesantnom razvoju situacije, jer od kada je Facebook objavio da je došlo do zloupotrebe podataka od strane kompanije Cambridge Analytica, kompanija je preduzela razne korake kako bi korisnicima olakšala podešavanje privatnosti podataka.

Međutim, izgleda da ovo nije uticalo na prevelik broj korisnika.

Nije sigurno zbog čega se situacija razvija na ovaj način - moguće je da još uvijek postoje korisnici koji ne znaju za šta ova podešavanja služe ili možda postoje oni koje jednostavno nije briga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije