Europska komisija priprema zakon o univerzalnom punjaču za mobitele

0
Radiosarajevo.ba
Europska komisija priprema zakon o univerzalnom punjaču za mobitele
Foto: Pixabay.com / USB-C punjač/Ilustracija

Već za koji dan mogli bismo dobiti prijedlog zakona koji će nametnuti jedinstveni standard punjenja malih elektronskih uređaja i zabraniti prodaju punjača uz mobitele. 

Europska komisija bi u četvrtak, 24. septembra, mogla predstaviti zakonski prijedlog koji predviđa uvođenje univerzalnog punjača za elektronske uređaje, piše Tportal.

Također bi bila zabranjena prodaja punjača u paketu s uređajima na području Europske unije. Cilj je smanjiti stvaranje elektronskog otpada, ponajprije onog vezanog uz pametne telefone, prenosne tablete, slušalice, kamere i zvučnike.

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

Zasad nije jasno zašto, ali čini se kako ista pravila neće važiti za e-čitače i bežične punjače, piše Tech Radar. Kao zajednički standard mogao bi biti predložen USB-C, koji je već 2018. godine bio ugrađen u nešto manje od trećine svih pametnih telefona prodatih u EU.

U Komisiji se nadaju kako će, nakon provedene javne rasprave i zakonodavne procedure, novi zakon stupiti na snagu tokom 2024. godine. Nije izvjesno kako će do toga zaista i doći, ali ovo je važan prvi korak prema ostvarivanju tog cilja.

Europski parlament je krajem januara 2020. godine izglasao rezoluciju kojom je zatraženo uvođenje univerzalnog punjača za mobitele i male elektronske uređaje.

Proizvođači uređaja protive se ovim nastojanjima, koja su u raznim oblicima u Uniji prisutna već dulje od deset godina. Najglasniji među njima je Apple, koji uz iPhone i druge uređaje prodaje vlastiti konektor i utor za punjenje Lightning.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije