Douyin / Kineska verzija TikToka ograničava vrijeme korištenja aplikacije za mlade

21. 09. 2021. u 07:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Douyin, kineska verzija poznatog TikToka, ograničit će korisnicima mlađima od 14 godina korištenje aplikacije na svega 40 minuta dnevno, objavila je kompanija ByteDance na svom službenom blogu.

Naime, navodi se da će korisnici mlađi od 14 godina moći pristupiti Douyinu između 6 i 22 sata te ga neće moći koristiti izvan tog dopuštenog razdoblja, piše Bug.hr.

Kako bi se ova pravila uistinu primijenila, kompanija je potaknula roditelje da naprave postupak autentifikacije identiteta njihove djece ili da aktiviraju način rada namijenjen mladima unutar aplikacije.

Iz ByteDancea kažu da će sadržaj u načinu rada za mlade od sada uključivati i obrazovni materijal, poput „zanimljivih popularnih naučnih eksperimenata, izložbi u muzejima i galerijama, prekrasnih krajolika diljem zemlje, objašnjenja historijskog znanja i tako dalje“, prenosi The Verge.

Valja naglasiti da ovo nije jedino ograničenje namijenjeno mladima u Kini. Podsjetimo, kineski su regulatori krajem augusta uveli pravila prema kojima će mlađi od 18 moći igrati online videoigre u periodu od 20 do 21 sat po lokalnom vremenu petkom, vikendom i praznicima.

Osim toga, kineski je tehnološki konglomerat Tencent u julu napravio tehnologiju za prepoznavanje lica „ponoćna patrola“, u svrhu sprečavanja maloljetnika da igraju videoigre u kasnim noćnim satima, tvrdeći da će se tako spriječiti ovisnost koja uveliko zabrinjava kineske vlasti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA