Kina ograničila djeci igranje video igara na 3 sata sedmično

1
Radiosarajevo.ba
Kina ograničila djeci igranje video igara na 3 sata sedmično
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kina je djeci mlađoj od 18 godina ograničila igranje online video igara na tri sata sedmično, što je najoštrija restrikcija do sada uvedena industriji video igara, dok kineski regulatori nastavljaju obračun sa tehnološkim sektorom.

Maloljetnici u Kini mogu da igraju online video igre samo između 8 i 9 sati navečer petkom, tokom vikenda i za vrijeme praznika - počevši od 1. septembra, saopćeno je iz Nacionalne administracije za štampu, javlja VOA.

To znači da su onlline video igrice ograničene na tri sata sedmično tokom većeg dijela godine. Prethodna zabrana, uvedena 2019. godine, značila je da maloljetni Kinezi mogu da igraju video igre sat i po vremena dnevno, i tri sata za vrijeme državnih praznika.

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

Novi propisi pogodili su neke od najvećih tehnoloških kompanija Kine, uključujući giganta za igrice "Tensent", čija je igra "Čast kraljeva" (Honor of Kings) u kojoj učestvuje više igrača, popularna u cijelom svijetu, kao i gaming kompaniju "Netiz" (NetEase).

Vrijednost dionica kompanije "Tensent" pala je za 0,6 odsto, na 465,80 hongkonških dolara (oko 100 KM), pred saopštenje regulatora.

Njena tržišna kapitalizacija od 573 milijarde dolara je opala za više od 300 milijardi dolara u odnosu na vrhunac iz februara. Taj pad je više nego jednak ukupnoj vrijednosti kompanija "Nike" ili "Pfizer". Vrijednost dionica kompanije "Netiz" opala je oko 9 posto na otvaranju njujorške berze.

Restrikcije na online video igrice su dio šireg obračuna kineske vlade sa tehnološkim kompanijama, zbog bojazni da one imaju preveliki uticaj na društvo, jer uz igrice pružaju rasprostranjene usluge komunikacija i onlline kupovine i isplata.

Ranije ovog mjeseca, Tensent je rekao da će ograničiti vrijeme za igranje maloljetnicima na sat vremena dnevno i dva sata za vrijeme praznika, kao i da će djeci mlađoj od 12 godina zabraniti da obavljaju kupovine povezane sa igricama.

Kineske vlasti su proteklih mjeseci takođe kritikovale trgovinu preko interneta i onlline obrazovanje, i uvele nove propise da spriječe antikonkurentsko ponašanje, poslije više godina ubrzanog razvoja tehnološkog sektora.

U junu, vlasti su zabranile kompanijama koje pružaju usluge onlline privatnih časova kod osnovnih školskih predmeta da stiču profit, čime su izbrisane milijarde dolara tržišne vrijednosti onlline obrazovnih kompanija kao što su "TAL Education" i "Gaotu Techedu", piše VOA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije