Bivši šef PlayStationa: Industrija igara ide prema raspadu ako se ovako nastavi

0
Radiosarajevo.ba
Bivši šef PlayStationa: Industrija igara ide prema raspadu ako se ovako nastavi
Foto: Pixabay.com / Da li će male kompanije nastaviti razvoj novih video igara?

Bivši predsjednik ogranka kompanije Sony Interactive Entertainment , Shawn Layden, objasnio je zašto misli da je svjetska industrija videoigara trenutno na lošem putu.

Prošle godine Layden je upozoravao kako je situacija s rastućim troškovima razvoja videoigara neodrživa, piše Hcl.hr.

U zadnjih godinu dana on nije promijenio mišljenje te mu se sve manje sviđaju potezi koje izdavači igara povlače kako bi poslovali u plusu.

Da li će male kompanije nastaviti razvoj novih video igara? - undefined

Foto: Pixabay.com: Da li će male kompanije nastaviti razvoj novih video igara?

U nedavnom intervjuu za GamesIndustry.biz Layden tako izražava zabrinutost zbog toga što velike izdavačke kuće sve češće kupuju i stavljaju razvojne studije pod svoje vlasništvo. Layden vjeruje kako je to loše za industriju i za same igrače.

Konsolidacija je na neki način neprijatelj raznolikosti. Gubimo dosta toga time što izdavači rastu u velike konglomerate… Trenutno se sužavamo po žanrovima, svodimo se na nastavke i određene tipove igara. Moji favoriti poput Parrappe i Vib-Ribbona – takve stvari više ne dobivaju mjesto na pozornici. To je loše za industriju i fanove. S vremenom to vodi prema raspadu industrije igara ako stalno komuniciramo s istim ljudima i pričamo iste priče na isti način”, izjavio je Layden.

Layden ističe kako videoigre zarađuju daleko više i od muzike i od filmova, ali im je kulturološki utjecaj “sto puta manji”.

Ne vjeruje ni da nezavisni proizvođači igara mogu spasiti situaciju. Kako kaže, i njima je teže nego ikad prije.

“Budžeti za indie igre više nisu u rangu 15 hiljada dolara. Sada se traži ozbiljan kapital. A nezavisni developeri koji ga traže i pokažu talent na kraju bivaju kupljeni i usisani u vrtlog s drugim studijima pod jednim većim šeširom… Omjer je toliko disproporcionalno na strani izdavača igara da kreativna strana nema šanse ostvariti svoju viziju bez da pristanu na neki financijski dogovor, ili mogu pokušati napraviti nešto bez dovoljnog budžeta i ubiti se od posla da bi im bilo rečeno kako niko nije zainteresiran za njihovu igru.”

Da li će male kompanije nastaviti razvoj novih video igara? - undefined

Foto: Pixabay.com: Da li će male kompanije nastaviti razvoj novih video igara?

Layden rješenje za patnje industrije videoigara vidi u rastu i privlačenju nove publike, one koja se trenutno ne bavi igranjem igara.

A da bi se to moglo desiti, kaže Layden, industrija se mora odmaknuti od izbacivanja hrpe nastavaka za postojeću publiku i okrenuti prema što raznovrsnijoj ponudi igara.

Pronaći novu publiku

Da bismo proširili publiku za gaming, moramo ići tamo gdje se publika nalazi. Mi smo tu već 25 godina, ta publika zna za nas i još nam nije došla. Postoji razlog za to, a mi moramo otkriti koji je to razlog. Zašto neko ne želi trošiti svoje vrijeme na videoigre? Je li im kontroler s 23 tipke odbojan? Ili je problem u igrama koje nudimo? Možda igre jednostavno nisu privlačne drugim ljudima? Kada izgubite raznovrsnost, izgubili ste i mogućnost da idete tamo gdje je publika i da se s tom publikom spojite. A onda ste u zatvorenoj katedrali koja će se u konačnici urušiti sama na sebe", zaključio je Layden.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije