Teslin autopilot u vožnji "žuti" Mjesec prepoznao kao semafor

0
Radiosarajevo.ba
Teslin autopilot u vožnji "žuti" Mjesec prepoznao kao semafor
Foto: YouTube / Autopilot u vozilu Tesla

Prošle sedmice na internetu se pojavila zanimljiva ali i prilično opasna snimka iz SAD-a.

Vozač automobila Tesla primijetio je kako njegov samovozeći automobil daje neobične zankove prilikom vožnje autocestom.

Naime, kako piše portal Futurism.com, automobil proizvođača Tesla zbunjivao je Mjesec koji mu se učinio kao žuto svjetlo na semaforu.

Autopilot u vozilu Tesla - undefined

Foto: YouTube: Autopilot u vozilu Tesla

Ovu greška je dokumentirana na videu kojeg je snimio vozač. Video pokazuje kako Teslina tehnologija za vožnju uz pomoć autopilota tumači Mjesec kao žuti semafor na cesti, iako je traka ispred vozila bila potpuno prazna.

Iako se ova posebna greška na privi pogled čini komičnom, ona također ilustrira i sve  poteškoće u razvoju autonomnih automobila koji bi zapravo trebali da razumiju i pravilno shvataju svoju okolinu - čak i onda kad tu postoji bezbroj stvari koje ih mogu omesti, poput Mjeseca u ovom slučaju. 

Srećom, ovaj Teslin kvar nije doveo vozača ili druge automobile u bilo kakvu opasnost, što se može vidjeti i u kratkom snimku vožnje. 

Ipak, učinilo se da se automobil "sjeća" plovidbe autocestom na kojoj je održavao stabilnu brzinu od 64 milje na sat.

Međutim, zabrinjava i to što se automobil odlučio voziti kroz svako od primjećenih žutih svjetala, umjesto da se zaustavi prije nego što ona postanu crvena.

Slični slučajevi u kojima neobičan scenarij zbunjuje autopilot u vozilima se, u samovozećoj automobilskoj industriji zovu kao Edge cases što bi u doslovnom prevodu značilo "rubni slučajevi".

Ipak, da li će slični slučajevi i greške u budućnosti možda poljuljati povjerenje u samovozeće automobile još uvijek nije poznato. Nameće se i pitanje koje zabrinjava javnost, da li će se i kada "komične" greške ispraviti na terenu?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije