Da li ste čuli za bolest 'zombi jelena'? Naučnici upozoravaju - zaraza će možda preći i na ljude

2
Radiosarajevo.ba
Da li ste čuli za bolest 'zombi jelena'? Naučnici upozoravaju - zaraza će možda preći i na ljude
Foto: Pixabay / Znate li šta je bolest zombi jelena?

Naučnici su izdali upozorenje o 'bolesti zombi jelena' koja bi se mogla proširiti na ljude kako broj slučajeva raste diljem SAD-a.

Bolest kronične iscrpljenosti (CWD), koja se često naziva i bolest zombi jelena, najčešće pogađa jelene, kako i ime bolesti govori. Međutim, bolest se prenosi i među drugim životinjama, ostavljajući ih slinavim, letargičnim, da posrću i, kako navode naučnici, imaju "prazan pogled".

Bolest je pronađena u više od 800 uzoraka jelena, losova i losova diljem američke savezne države Wyoming - što je zabrinulo naučnike.

Profesor Rosensaft osudio izjave izraelskog ambasadora o Srebrenici

Profesor Rosensaft osudio izjave izraelskog ambasadora o Srebrenici

Ekologinja za bolesti divljih životinja Krysten Schuler rekla je za Fox 5: "Oni dobivaju ovaj abnormalni protein i to uzrokuje da, tokom godinu ili dvije, razviju te rupe u mozgu tako da se ne mogu hraniti. Na kraju će umrijeti."

No stručnjaci su sada upozorili da bi bolest uskoro mogla postati 'spora katastrofa' i pozvali su vlade diljem svijeta da se pripreme za mogućnost širenja CWD-a na ljude u budućnosti. Istraživač CWD-a dr. Cory Anderson rekao je za Guardian: "Izbijanje BSE-a [kravljeg ludila] u Britaniji je primjer kako preko noći stvari mogu postati lude kada se događaj prelije, recimo, sa stoke na ljude. Govorimo o mogućnosti da se nešto slično dogodi. Niko ne kaže da će se to sigurno dogoditi, ali važno je da ljudi budu spremni."

Dr. Raina Plowright, ekologinja za bolesti na Sveučilištu Cornell, dodala je da bolest treba promatrati u kontekstu opasnih novih zoonotskih patogena. Za ove se patogene kaže da se kreću "naprijed-natrag među vrstama", uključujući ljude, diljem svijeta.

Upozorenje naučnika: Ovi virusi nisu viđeni vijekovima, a sada prijete čovječanstvu!

Upozorenje naučnika: Ovi virusi nisu viđeni vijekovima, a sada prijete čovječanstvu!

Što se tiče ljudi, bilo kakva potencijalna izbijanja mogla bi se pojaviti zbog naselja i poljoprivrednih operacija koje ulaze dublje u okruženja u kojima lutaju životinje koje prenose bolest. To će posebno zabrinjavati eksperte u SAD-u posebno kako sezona lova bude u toku.

Kao rezultat toga, Američki centar za kontrolu bolesti preporučuje da se ulovljena divljač testira na bolest, dok se meso jelena koji izgledaju bolesno ne smije konzumirati. Dr. Thomas Roffe rekao je za Guardian: "Znanost o tome što je potrebno za usporavanje širenja CWD-a je jasna i poznata već dugo vremena. Ne hranite divlje životinje pred rastućom pandemijom bolesti. Još uvijek smo na samom početku jedne zastrašujuće bolesti i ne znamo kamo ide. Mnogo je toga na kocki za ekosistem Yellowstonea, a puno je na kocki za sve Amerikance koji uživaju u zdravoj divljoj prirodi."

Studije su također otkrile da predatori divljih životinja poput vukova, puma i medvjeda mogu otkriti bolesne životinje mnogo prije nego što to učine ljudi. Sklone su loviti i uklanjati zaražene životinje, a do sada su, navodno, postale imune na bolest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije