U poznatom nacionalnom parku pronašli 'zombi' jelena: Evo šta mu se desilo

0
Radiosarajevo.ba
U poznatom nacionalnom parku pronašli 'zombi' jelena: Evo šta mu se desilo
Foto: Collage / Zombi bolest kod jelena

Prvi slučaj "zombi" bolesti među jelenima zabilježen je u Nacionalnom parku Yellowstone, gdje je pronađen leš jelena pozitivan na bolest hronične iscrpljenosti (CWD).

Ovaj smrtonosni moždani virus uzrokuje zbunjenost, prekomjerno lučenje sline i gubitak koordinacije kod životinja, smanjujući njihov strah od ljudi.

Američka služba za nacionalne parkove upozorila je posjetitelje da odmah prijavljuju bilo kakvo uočavanje bolesnih ili mrtvih divljih životinja te da izbjegavaju kontakt s njima dok osoblje poduzima mjere kako bi spriječilo daljnje širenje bolesti mozga, piše Daily Mail.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

U proteklim godinama, CWD se proširio na više od 23 američke države, dvije kanadske provincije i čak Južnu Koreju, prema američkom Geološkom institutu. Iako trenutno nema dokaza da CWD može zaraziti ljude ili domaće životinje, lovci su upozoreni da ne konzumiraju tkiva zaraženih životinja.

Uzorci tijela zaraženog jelena testirani su pozitivno na CWD u laboratorijskim ispitivanjima koja je provodio Laboratorij za zdravlje divljih životinja Odjela za lov i ribolov Wyominga.

Zombi bolest kod jelena

CWD se prenosi prionima, slično kao "kravlje ludilo", uzrokujući gubitak težine, koordinacije i druge smrtonosne neurološke simptome kod jelena i srodnih vrsta. Također, zaraženi jeleni ne pokazuju strah od ljudi, kao što je to inače slučaj.

Iako trenutno ne postoji cjepivo ni lijek za CWD, bolest je 100 posto smrtonosna. Nacionalni park Yellowstone sarađuje s Odjelom za lov i ribolov Wyominga kako bi pratio jelene i druge vrste u parku, žive i mrtve, kako bi procijenili širenje CWD-a. Otkriće je potaknulo Nacionalni park Yellowstone da revidira svoj plan nadzora CWD-a za 2021. godinu, s novom verzijom protokola očekivanom iduće godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije