Apple izdao ozbiljno upozorenje: 'Odmah uradite ovo sa svojim iPhoneom, vaši podaci su u opasnosti'

0
Radiosarajevo.ba
Apple izdao ozbiljno upozorenje: 'Odmah uradite ovo sa svojim iPhoneom, vaši podaci su u opasnosti'
Foto: Pixabay.com / Ilustracija / iPhone

Apple je apelirao na korisnike iPhone uređaja da ažuriraju svoje uređaje.

Tech div preporučuje svim korisnicima iPhonea da preuzmu najnovije iOS 17.3 ažuriranje nakon što je 15 sigurnosnih problema označeno, a koji imaju potencijal otkrivanja osjetljivih podataka korisnika.

Otkriveni propusti pronađeni su u pretraživanju e-pošte, gdje su navodno treće strane mogle pristupiti informacijama, kao i u Safari pregledniku, koji je možda omogućavao da korisnička privatna aktivnost tijekom pregledavanja bude vidljiva u postavkama.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Sigurnosni problemi su također identificirani u WebKit-u, pregledniku koji pokreće Safari.

Apple opisuje to kao 'zlonamjerno oblikovana web stranica koja može identificirati korisnika', te potvrđuje da 'ne otkriva, ne raspravlja i ne potvrđuje sigurnosne probleme dok ne dođe do istrage i ne budu dostupni zakrpe ili ažuriranja'.

Nažalost, nisu samo telefoni bili meta, jer su se i iPad uređaji navodno suočili s istim sigurnosnim prijetnjama.

Osim što popravlja sigurnosne pogreške, najnovije softversko ažuriranje tvrtke Apple ima za cilj spriječiti cyber kriminalce da zaključaju korisnike iPhonea iz svojih računa kada je telefon ukraden uz značajku pod nazivom "Zaštita ukradenog uređaja".

Apple objašnjava: "Zaštita ukradenog uređaja povećava sigurnost iPhonea i Apple ID-a zahtijevanjem Face ID-a ili Touch ID-a bez rezervne lozinke za izvođenje određenih radnji.

"Sigurnosno kašnjenje zahtijeva Face ID ili Touch ID, sat vremena čekanja, a zatim dodatnu uspješnu biometrijsku autentifikaciju prije nego što se mogu izvršiti osjetljive operacije poput promjene lozinke uređaja ili lozinke Apple ID-a."

Da biste to aktivirali, korisnici trebaju ići na Postavke, zatim Face ID i lozinke gdje mogu uključiti značajku.

Korisnici iPhonea i iPada mogu ažurirati svoje uređaje odlaskom na Postavke, Opće, a zatim aktiviranjem preuzimanja novog iOS-a 17.3.

Iako valja napomenuti da neke od najnovijih značajki možda neće biti dostupne u svim regijama ili na svim Apple uređajima, piše UNILAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije