iPhone 'preživio' pad s 4900 metara: Ispao putniku aviona s kojeg su otpala vrata tokom leta

0
Radiosarajevo.ba
iPhone 'preživio' pad s 4900 metara: Ispao putniku aviona s kojeg su otpala vrata tokom leta
Foto: Kolaž / Uređaj je navodno preživio pad iz aviona Alaska Airlinesa kojem su otpala vrata

Američki Nacionalni odbor za sigurnost u saobraćaju (NTSB) izvijestio je kako su pronašli ispravan iPhone koji je "vjerovatno" ispao s leta Alaska Airlinesa nakon što je isti morao hitno sletjeti u Portlandu u saveznoj državi Oregon.

Podsjetimo, na spomenutom putničkom avionu pukla je ploča na vratima dok je bio u zraku.

Glasnogovornik NTSB-a dao je izjavu o pronađenom telefonu nakon što se postavilo pitanje o viralnoj objavi korisnika društvenih mreža koja opisuje pronalazak uređaja pokraj ceste.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

"To je jedan od prikupljenih telefona koji je vjerovatno s leta. Uređaj je predan Alaska Airlinesu", rekao je glasnogovornik NTSB-a u odgovoru na objavu Seanathana Batesa, korisnika mreže X.

Bates je u nedjelju objavio kako je pronašao funkcionalan iPhone uz rub ceste "u avionskom načinu rada s pola baterije", a na zaslonu mobitela mogli su se vidjeti i podaci o preuzimanju prtljage za let Alaska Airlinesa, koji je dva dana ranije bio preusmjeren u Portland.

"Telefon je ‘preživio‘ pad s visine od 4900 metara! Službenik NTSB-a rekao mi je kako je to drugi mobilni uređaj koji je pronađen", objavio je Bates pa u šali dodao da "vrata još nisu pronađena."

No istražitelji tvrde kako je profesor u školi u Portlandu u nedjelju doista pronašao nestala vrata u svom dvorištu.

Na letu broj 1282 Alaska Airlinesa bio je 171 putnik i šest članova posade kad je poletio iz Portlanda za Ontario u Kaliforniji. Vrata na lijevoj strani mlažnjaka otkinula su se nedugo nakon polijetanja, smanjivši pritisak u avionu, zbog čega su piloti bili prisiljeni vratiti se i sigurno sletjeti.

Nakon incidenta, regulatori su privremeno prizemljili avion Boeing 737 Max 9. Istražitelji kažu kako početni nalazi ne upućuju na raširenu pogrešku na Boeingu Max 9, ali te letjelice do ponedjeljka ujutro ipak nisu dobile dopuštenje za povratak na nebo.

Alaska Airlines otkazao je 170 letova u nedjelju i dodatnih 60 u ponedjeljak. Firma je upozorila kako se očekuje da će se prekidi putovanja nastaviti najmanje do sredine sedmice, piše Jutarnji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije