Detalji drame aviona, pilot u panici traži pomoć: "Proglasili smo uzbunu, imamo 177 putnika...'

0
Radiosarajevo.ba
Detalji drame aviona, pilot u panici traži pomoć: "Proglasili smo uzbunu, imamo 177 putnika...'
Foto: Kolaž / Avion koji je letio za Aljasku

Audio snimak zabilježio je jezivi trenutak kada je pilot Alaska Airlinesa pozvao pomoć nakon što je prozor na njihovom novom avionu Boing 737 Max navodno eksplodirao ubrzo nakon polijetanja.

"Prilaz Portlandu, hitan slučaj Alaske 1282! Avion se sada kreće na 12.000 u lijevom skretanju u smjeru tri četiri nula", mogao se čuti glas nakon drame u petak uveče nad nebom Portlanda u Oregonu.

"Treba nam skretanje. Proglasili smo uzbunu. Pada pritisak. Imamo 177 putnika u avionu...18.900", objašnjava pilot.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Let 1282 za Aljasku, Boing 737-9 MAX koji je letio za Ontario u Kaliforniji, napustio je Portland u petak nešto poslije 17 sati po lokalnom vremenu kada su deaktivirana vrata za hitne slučajeve koja su se koristila kao običan prozor kabine, eksplodirala na 16.000 stopa. Avion je prevozio 171 putnika i šest članova posade.

Njegov katastrofalni kvar smanjio je pritisak u kabini, a sila vazduha je u jednom momentu pocijepala košulju dječaka, čija je mama viđena kako ga drži. Putnici su takođe posmatrali kako im telefone "usisava" noćno nebo.

Drama na nebu iznad SAD-a: Objavljeni snimci - odlomio se dio aviona usred leta?!

Drama na nebu iznad SAD-a: Objavljeni snimci - odlomio se dio aviona usred leta?!

Zastrašujući snimci pokazuju kako putnici gledaju kroz zjapeću rupu na trupu aviona.

Za divno čudo, u avionu nije bilo povrijeđenih, koji je ušao u upotrebu tek u novembru 2023. Boing, Alaska Airlines i Nacionalni odbor za bezbjednost saobraćaja pokrenuli su istrage.

Ispovijest putnika

Putnici su prijavili da su čuli "stvarno glasan zvuk" prije nego što je "smrtonosna" tišina zavladala u kabini dok je avion prinudno letio nazad u Portland 40 minuta kasnije.

Dvadesetogodišnja žena po imenu Elizabet rekla je za Oregon Live kako je "zvučalo kao i kada vam uši pucaju kao i obično u avionu, ali 10 puta glasnije".

"Nisam mogla da verujem da je stvarno. Svi smo bili mirni", rekla je, "ali sam se osjećala kao da ću zaplakati, jer nisam znala da li će ovo biti moji posljednji trenuci.“

Drugi putnik Kajl Rinker (29) rekao je da je avion postao "smrtonosno tih". Niko nije pravio buku.

Nekoliko putnika je reklo KPTV-u da su se maske za kiseonik iz aviona odmah aktivirale, a više ljudi ih je koristilo dok su čekali da avion sleti. Drugi putnik je rekao da je majka morala da drži dijete u svom sjedištu. Na društvenim mrežama su se pojavili dramatični snimci iz letjelice.

U toku istraga

Izveštaji sugerišu da 26A, sjedište pored prozora koji se nalazio pored otpadnutog dijela nije bilo zauzeto.

Iz unutrašnjosti kabine čini se kao obično sjedište do prozora, iako sa spoljašnje strane okvir deaktiviranih vrata ostaje vidljiv. Područje trupa koje je istrgnuto savršeno je u skladu sa tim okvirom vrata, što ukazuje na mogući strukturalni kvar.

Vrata izlaza u slučaju nužde su dizajnirana da se otvaraju prema unutra i ne mogu da se gurnu napolje.

Nacionalni odbor za bezbjednost transporta rekao je da istražuje događaj i da će objaviti sva ažuriranja kada budu dostupna.

Prizemljuju se svi avioni ovog modela

Američka avio-kompanija Alaska Airlines  prizemljila je danas sve svoje avione Boing 737-9, nekoliko sati nakon što su prozor i dio trupa na jednom takvom avionu eksplodirali u vazduhu, zbog čega je letjelica prinudno spuštena na aerodrom u Portlandu.

"Nakon večerašnjeg događanja na letu 1282, odlučili smo da preduzmemo korak predostrožnosti i privremeno prizemljimo našu flotu od 65 aviona tipa Boing 737-9", navela je kompanija u saopštenju.

Letjelice će biti vraćene u upotrebu nakon servisnih procedura i bezbjednosnih inspekcija, a avio-kompanija očekuje da će one biti završene za nekoliko dana, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije