Srbijanski advokat: Maltretiranje Severine duboko je nezakonito, to su proveli po naredbi BIA-e

2
Radiosarajevo.ba
Srbijanski advokat: Maltretiranje Severine duboko je nezakonito, to su proveli po naredbi BIA-e
Foto: Screenshot/Instagram / Severina

Srbijanski advokat Čedomir Stojković komentarisao je u ponedjeljak slučaj pjevačice Severine Vučković koju je u nedjelju, 25. augusta, zadržala srbijanska policija na granici zbog "spornih izjava". Radi se inače o pripadniku opozicije i kritičaru Vučićeva režima te mirovnom aktivistu.

"Zadržavanje i neprimjereno ispitivanje Severine na granici Srbije provedeno je po naredbi Bezbjednosno Informativne Agencije.  

Bezbjednosno Informativna Agencija u sistem elektronske granične kontrole unese napomenu za određenu osobu: 'Zadržati osobu. Obavijestiti BIA na sljedeći broj telefona'. 

Incident u Domu zdravlja u BiH: Pacijent odbio terapiju pa nasrnuo na doktoricu i spremačicu

Incident u Domu zdravlja u BiH: Pacijent odbio terapiju pa nasrnuo na doktoricu i spremačicu

Ova mogućnost koja se koristi samo i isključivo kada od konkretne osobe postoji opasnost od terorističkih prijetnji, organizovanog kriminala ili drugih mogućnosti za teško ugrožavanje sigurnosti Srbije, i u tom slučaju pripadnici BIA ili druge sigurnosne organizacije dolaze na mjesto događanja i poduzimaju konkretne zakonske mjere. Ova mjera provodi se samo ako postoje opasnosti takve hitnosti da bi bez zadržavanja te osobe sigurnosti Srbije mogla biti ugrožena. 

Suprotno tome prema Severini Vučković, javnoj ličnosti, poduzete su ove mjere zbog njene slobode izražavanja i javnog mišljenja. Iz pitanja koja su joj pripadnici BIA postavili prilikom ispitivanja na granici proizilazi jasno da se BIA interesovala za njene političke stavove i političko mišljenje. 

Severina se opet javila, ima molbu: "Pustite ih da i dalje dolaze u Hrvatsku"

Severina se opet javila, ima molbu: "Pustite ih da i dalje dolaze u Hrvatsku"

To znači da se BIA sada i otvoreno okrenula političkom aktivizmu koji je zakonom izričito zabranjen toj agenciji", navodi Čedomir Stojković.

Advokat je naglasio činjenica da je zabranjenu političku aktivnost BIA provodila na granici uz uskraćivanje slobode kretanja Severini Vučković, jer sva ta pitanja je BIA mogla postaviti i u Beogradu, uz redovan poziv, ističe kristalno jasno da cilj zadržavanja nije bilo prikupljanje sigurnosnih podataka (mada je jasno da su sva postavljana pitanja politička) već neformalno kažnjavanje Severine Vučković zbog njenih javnih stavova, mišljenja, i prava na protest. 

"Time je počinjena peterostruka nezakonitost. Prvo, time što je BIA postupala suprotno članku 2 i članku 12 Zakona o BIA, jer ona nije imala nikakva saznanja o tome da Severina Vučković provodi djelatnosti usmjerene na potkopavanje ili rušenje Ustavom utvrđenog poretka Republike Srbije ili provođenje nezakonitih dijela pa je usprkos tome Severinu Vučković unijela u elektronski sistem granične kontrole kao "osoba opasna za sigurnost Republike".

Advokatica Severine: O cijelom slučaju smo obavijestili MVP Hrvatske i očekujemo njihovu reakciju

Advokatica Severine: O cijelom slučaju smo obavijestili MVP Hrvatske i očekujemo njihovu reakciju

Drugo, time što su ove mjere poduzete, a da nikakav istražni niti nezakoniti postupak nije pokrenut protiv nje. Treće, time što čak i kako je imala bilo kakva pitanja, ona su mogla biti postavljena u Beogradu, uz poziv, jer nikakvi razlozi hitnosti nisu postojali. Četvrto, pitanja koja su joj postavljena (Jasenovac, Tuđman, Srebrenica, litijum, itd) su jasno politička pitanja o stavovima Severine Vučković, u koja BIA se nema pravo miješati. I peto, sam proces pregleda lica, vozila i stvari čak i kada postoji bilo kakva sumnja, traje daleko manje od 4 sata, obično najviše 30 minuta. Ali nikakve sumnje nije bilo i tako je počinjena šesta najveća nezakonitost: samovoljna primjena moći bez ikakvog razloga", pojasnio je advokat. 

Čedomir Stojković je kazao da su time ljudska prava Severine Vučković duboko povrijeđena, i to pravo na slobodu misli, savjesti i uvjerenja (članak 43 Ustava Srbije), pravo na slobodu mišljenja (članak 46 Ustava Srbije) i pravo na slobodu kretanja (članak 39 Ustava Srbije),  

"Podsjećamo javnost da BIA ovakvu zloupotrebu provodi prema brojnim osobamasa i bez državljanstva Republike Srbije. U augustu 2022. na isti način je maltretiran Zdravko Ponoš. Od februara do danas 34 puta ovako je na granici maltretiran pisac ovog saopćenja advokat Čedomir Stojković. Ali i brojni brojni drugi, koji zbog izostanka svojstva javnih ličnosti nisu dobili pažnju javnosti. Svi uvijek iz istog razloga: zbog slobodnog izražavanja mišljenja. 

Konaković se oglasio nakon zadržavanja Severine: Ova akcija je jasan odraz jadnog režima

Konaković se oglasio nakon zadržavanja Severine: Ova akcija je jasan odraz jadnog režima

Na primjeru Severine Vučković se sada jasno vidi da BIA kao "tajna služba" je potpuno vraćena na podešavanja devedesetih, eru Slobodana Miloševića, i da se sigurnosni resursi ponovo koriste za sprečavanje izražavanja mišljenja, a sve kako izraženo mišljenje ne bi štetilo narativima i propagandi vlasti. 

Podsjećamo javnost, ali i Bezbjednosnu Informativnu Agenciju da su brojni njeni funkcioneri i pripadnici nakon pada Slobodana Miloševića osuđeni na teške zatvorske kazne zbog ovakvog kršenja ljudskih prava. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije