Advokatica Severine: O cijelom slučaju smo obavijestili MVP Hrvatske i očekujemo njihovu reakciju

17
Radiosarajevo.ba
Advokatica Severine: O cijelom slučaju smo obavijestili MVP Hrvatske i očekujemo njihovu reakciju
Foto: Printscreen / Severina

U nedjelju, 25. augusta, pjevačica Severina Vučković bila je zadržana na graničnom prijelazu u Srbiji. Na granicu je došla oko 19:45 sati i dok su službenici na srbijanskoj strani pregledavali njene dokumente, pitali su je i kada je posljednji put bila u Srbiji.

Nakon toga zamolili su Severinu da sa svojim vozilom stane sa strane. Uzeli su joj dokumente i nakon toga satima je čekala u autu, kad joj je granični policajac rekao da dolazi inspektor iz republičkog MUP-a.

Ispitivali su je o Oluji, Srebrenici, Jasenovcu i pretresli su njen automobil. O cijelom slučaju danas, 26. augusta, oglasila se i pjevačica. Severinina advokatica Jasminka Biloš rekla je kako je o zadržavanju Severine na graničnom prijelazu Bajakovo obaviješteno Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Tragična smrt češke gimnastičarke (23): Htjela savršenu fotografiju, pa pala s 80 metara visine

Tragična smrt češke gimnastičarke (23): Htjela savršenu fotografiju, pa pala s 80 metara visine

"O događaju jučerašnjeg dana na prijelazu Bajakovo, gdje je Severina zadržana više sati, izvijestili smo Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova. Severina je zadržana više sati bez ikakvog obrazloženja na tom prijelazu, pretreseno je njeno lično vozilo, ona lično kao i njen menadžer i njihove lične stvari. Više sati je čekala dolazak dvaju republičkih inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije koji joj nisu rekli zašto smatraju nužnim s njom obaviti razgovor i ispitivanje. Nisu joj rekli da joj se stavlja na teret bilo kakav verbalni delikt kažnjiv po propisima Republike Srbije", rekla je Biloš i dodala:  

"Ispitivali su je o njenim izjavama i stavovima vezano uz Srebrenicu i genocid, što nije bilo nužno ispitivanje jer se radi o historijskim činjenicama. Nadalje su je ispitivali o nekim njenim drugim stavovima, što je ona smatrala zastrašivanjem i maltretiranjem i zatražila je povratak svojih ličnih dokumenata i povratak u Republiku Hrvatsku, a to joj je na kraju i omogućeno iako joj je rečeno da može nastaviti svoj put u Srbiju. Ona to nije željela, a otpao je i razlog zašto je krenula na taj put, a nije se ni osjećala više sigurnom putovati u Srbiju. Kako god mi to zadržavanje pravno definirali, ono je ipak bilo oduzimanje slobode na nekoliko sati jer se Severina nije mogla vratiti ni nastaviti svoj put i o svemu smo zbog toga izvijestili nadležno ministarstvo i očekujemo njihovu daljnju reakciju", prenosi Večernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije