Slavni dramski pisac Terrence McNally preminuo od COVID-19

Radiosarajevo.ba
Slavni dramski pisac Terrence McNally preminuo od COVID-19
LA Times / Terrence McNally

Američki dramski pisac Terrence McNally, jedan od prvih uspješnih autora koji su u pozorištu progovorili o temi homoseksualnosti, umro je u utorak u 81. godini od komplikacija povezanih s koronavirusom, rekao je njegov agent.

"Potvrđujem tu tužnu vijest - Terrence McNally je umro u bolnici u Sarasoti, na Floridi", rekao je Matt Polk, njegov agent.

Terrence McNally, dramski pisac nagrađen četirima nagradama Tony - koju dodjeljuje Broadway - bolovao je od raka pluća od kojeg se izliječio, ali je uvijek patio od kronične opstruktivne bolesti pluća, dodao je Polk.

Najpoznatija su mu djela Master Class - komad izveden u Parizu 1997. s Fanny Ardant u glavnoj ulozi - muzička komedija Poljubac žene pauka i Ragtime.

Bio je homoseksualac, što je otvoreno priznao, a pisao je o homofobiji i sidi, što su bile teme njegove drame Lips Together, Teeth Apart koja se prvi put izvela 1991.

Početkom 2000-ih njegov komad Corpus Christi nastao u Sjedinjenim Državama 1997. izazvao je skandal nakon izvođenja u nekolikim zemljama. U njemu je Krist prikazan kao gej kojeg je zaveo Juda.

Terrence McNally je među prvim slavnim osobama koje su umrle od Covida-19, nakon Manua Dibanga, kamerunskog saksofonista i legende afro-jazza koji je umro u 86. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije