Skandalozne izjave srbijanskog glumca: Negirao bosanski jezik, želi zid između Srbije i Hrvatske

20
Radiosarajevo.ba
Skandalozne izjave srbijanskog glumca: Negirao bosanski jezik, želi zid između Srbije i Hrvatske
Foto: Instagram / Vuk Kostić

Srpski glumac Vuk Kostić u intervjuu za Sputnik iznenadio je odvratnim izjavama poručivši da bi trebalo izgraditi Berlinski zid između država.

Iako je intervju objavljen u maju, tek su posljednjih dana isječci njegovih prilično kontroverznih izjava počeli kružiti društvenim mrežama.

Nakon što ga je novinarka pitala da prokomentira "konstantne podjele u srpskom narodu", ponudio je svoje viđenje te teme.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

"To je prešlo sve granice. Smatram i te Bošnjake za naš narod. Mi smo svi ranije govorili isti jezik, a sad imaš crnogorski, bošnjački – ja to ne priznajem. Možeš govoriti srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski. Hrvati su veliko pleme, nemam ništa protiv, ali bošnjački ne postoji", rekao je Kostić pa nastavio:

"Moja generacija nije kriva za te ratove i podjele. Bilo bi nam lakše da smo nekako ujedinjeni".

Treba spomenuti kako 'bošnjački' jezik ne postoji, već je riječ o bosanskom jeziku, koji ima svoj rječnik od 1631. godine, koji je napisao Muhamed Hevaija Uskufija.

Nastavljajući dalje "izlaganje" zapitao se kako "Francuz može biti musliman, a Srbin ne može".

"Oni su jednostavno u tom sendviču najzapadnijih Slavena, mislim da je to isti narod – ista DNK. Sad se to lako može otkriti", naveo je očito aludirajući na Bošnjake u Bosni i Hercegovini.

Također, za "podjele" na Balkanu okrivio je "vanjski faktor", koji je iskoristio to što su ljudi ovdje "plahi, prijeki i neobrazovani".

"Mi smo najviše krivi jer smo htjeli da svi Slaveni žive zajedno. Mi smo oni što bi se željeli igrati pa pozivamo na druženje, a Hrvati imaju stav 'Ma skloni se. Ne možete se igrati. Uvijek probuše loptu'", rekao je glumac pa poentirao svoje izlaganje riječima:

"Stavio bih Berlinski zid između, da se nikad više ne možemo sresti pa da više ne dolazi do tih strašnih nesreća".

Naglasio je i da suosjeća s civilnim žrtvama, kazavši da je rat devedesetih najprljaviji u posljednjih nekoliko vijekova, piše Direktno.hr. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije