Princ Harry daleko od krune: Evo ko je naredni u redu za tron britanskog monarha

1
Radiosarajevo.ba
Princ Harry daleko od krune: Evo ko je naredni u redu za tron britanskog monarha
Foto: EPA / Kralj Charles III

Otkako se rodio, princ William (40), sin pokojne princeze Diane i novog britanskog kralja Charlesa (74), drugi je u redu za prijestolje.

Nakon smrti kraljice Elizabete II., postao je prvi u redu za tron. Princ od Walesa Charles, kao kraljičin najstariji sin, naslijedio je titulu monarha i poglavara Commonwealtha, zajedno s drugom imovinom u vlasništvu krune.

Kako je jednom prilikom pisao britanski BBC, princ William nije automatski postao princ od Walesa, titulu koju je nosio njegov otac Charles, dok nije postao kralj.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Titula princa od Walesa je poklon od monarha, a William je postao vojvoda od Cornwalla, dok je njegova supruga Kate Middleton (41) vojvotkinja od Cornwalla.

Za razliku od kraljice Elizabete II., princ William cijeli je život znao da će jednog dana postati prijestolonasljednik. Iza njega u nizu je njegov najstariji sin, princ George (9).

Zatim je, treća po redu, Williamova kći, princeza Charlotte (7), te sin princ Louis (4).

Peti je princ Harry (38) pa onda njegov sin Archie (3) i kćer Lilibet (1). Osmi je princ Andrew (63) pa njegova kći princeza Beatrice (34) je deveta, piše 24sata.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije