LIVE / Ceremonija krunidbe: Kralj i Camilla krenuli u kočiji, okupljeni izviždali omraženog princa

0
Radiosarajevo.ba
LIVE / Ceremonija krunidbe: Kralj i Camilla krenuli u kočiji, okupljeni izviždali omraženog princa
Foto: EPA / Kralj Charles III i kraljica Camilla

Danas je veliki i historijski dan za Veliku Britaniju i svih 15 država Krunskih zemlja Commonwealtha.

Po prvi put u posljednjih 70 godina oni će dobiti novog monarha - Kralja Charlesa III. koji je tu ulogu preuzeo nakon smrti majke, voljene kraljice Elizabete II. koja je preminula 8. rujna 2022. godine.

Današnja svečanost bit će nešto skromnija nego prijašnje. Krunidba kraljice Elizabete II. trajala je tri sata, a Charlesova će trajati nešto više od sat vremena te će imati oko dvije hiljade gostiju.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Kao što je ranije palača najavila, služba će odražavati moderniju ulogu monarha s pogledom prema budućnosti, ali će također biti ukorijenjena u njenoj dugogodišnjoj tradiciji i raskoši.

Sve će se odvijati u Westminsterskoj opatiji, a iz palače su kazali kako će samu krunidbu predvoditi nadbiskup Canterburyja Justin Welby.

Prije glavne svečanosti krenula je procesija od Buckinghamske palače do opatije, a nakon samog pomazanja krenuti će još jedna procesija, u kojoj će se Charlesu i Camilli pridružiti i ostali članovi kraljevske porodice.

Kralj Charles III i kraljica Camilla
Foto: EPA: Kralj Charles III i kraljica Camilla

To je takozvani "krunidbeni mimohod", uz pratnju britanske vojske te pripadnika vojske svih zemalja Commonwealtha i britanskih prekomorskih teritorija.

Zanimljivo je da su desetine hiljada ljudi kampirali danima kako bi mogli svjedočiti povijesnom događaju, a više od sto milijuna gledat će prijenos na televizijama posvuda po svijetu.

Kralj i Kraljica krenuli su iz Buckinghamske palače do Westminsterske opatije u modernoj Diamond Jubilee State kočiji.

Historijski događaj: Charles III danas postaje 40. monarh Velike Britanije

Historijski događaj: Charles III danas postaje 40. monarh Velike Britanije

Inače, njegova majka do opatije je putovala u starijoj, Gold State kočiji iz 1762.

No, kako je ona "vrlo neudobna i škripi poput prastare galije", kralj se dogoovorio da Gold State kočiju koristi samo za povratak u palaču, dok će u opatiju putovati modernijom verzijom vozila koji ima klimu, grijanje, udobnost, prozori se otvaraju i šasija joj je od aluminija.

Daily Mail javlja kako je stigao i omraženi Princ Andrew, te da su prolaznici i okupljeni izviždali njegov izlazak iz palače i ulazak u automobil.

Pratite uživo na portalu Radiosarajevo šta se dešava na krunidbi:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije