Princ Charles III je krunisan

1
Radiosarajevo.ba
Princ Charles III je krunisan
Foto: BBC / Kralj Charles III

Nabiskup Canterburya danas je u Westminsterkoj opatiji okrunio Charlesa III kao kralja Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a njegovu suprugu Camillu za kraljicu-suprugu. Charles III je 39. kralj okrunjen u Westminsteru od 1066. godine.

Kralju su predani predmeti poznati kao regalije - mamuze, ruke, kuglu, prsten, rukavicu, štap i žezlo. Krunidbene regalije su sveti predmeti koji simboliziraju službu i odgovornosti monarha.

Kralj Charles konačno je stavio krunu na glavu uz riječi ‘Bože, čuvaj kralja‘.

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

To je kruna Sv. Edwarda koju će kralj nositi samo jedan put u životu, na samoj krunidbi.

Nazvana je prema mnogo starijoj verziji krune napravljene za anglosaksonskog kralja i sveca Edwarda Ispovjednika koju je uništio Cromwell.

Sadašnja verzija krune načinjena je 1661. godine. Teška je 2,23 kilograma, izrađena od 22-karatnog zlata u više dijelova - trake za glavu, lukove, križeve i nekoliko ljiljana.

Ima na sebi drago kamenje - rubine, safire, ametist, topaz i granat te turmalin.

Krunu Sv. Edwarda prije izlaska iz Westminsterske opatije, kralj skida te stavlja Imperijalnu državnu krunu, tešku oko kilograma, napravljenu 1937. godine. Ona je ukrašena s 2686 dijamanata, 269 bisera, 17 safira i 11 smaragda.

Glavni dijamant na prednjem je Cullinan II. Safir na križu pripadao je, tvrdi se. Sv. Edwardu Ispovjedniku, a veliki rubin kralju Henryju V.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije