Ceremonija krunidbe: Kralj Charles III položio zakletvu

1
Radiosarajevo.ba
Ceremonija krunidbe: Kralj Charles III položio zakletvu
Foto: EPA / Kralj Charles III

Ceremonija krunidbe britanskog kralja Charlesa počela je nešto nakon 11.00 sati i trajat će više od sat vremena.

Zlatni i sveti simbol monarhove vlasti, kruna svetog Edwarda, koristi se samo jednom za vrijeme vladavine. Danas će biti stavljena na glavu Charlesa III.

U obredu krunidbe, dio ceremonije poznatiji kao priznanje, Charles je predstavljen uz riječi "Ovdje vam predstavljam kralja Charlesa, vašeg nedvojbenog kralja."

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Kralj je sada dao do znanja da je voljan položiti zakletvu, i stavio ruku na bibliju, a nadbiskup od Canterburyja muje pročitao zakletvu.

"Ja, Charles, svečano i iskreno u Božjoj prisutnosti ispovijedam, svjedočim i izjavljujem da sam vjeran protestant i da ću, u skladu s pravom namjerom zakona koji osiguravaju protestantsko nasljeđe prijestolja, podržavati i održavati navedene propise u skladu sa svojim ovlastima prema zakonu", rekao je Charles, a onda je zapjevao zbor.

Zakletva je bila drugačija od one koju je dala Charlesova majka 1953. Prvi put je dodan predgovor koji je posebno obvezivao kralja da će "nastojati poticati okruženje u kojem ljudi svih vjera i uvjerenja mogu živjeti slobodno".

Kralj Charles III i kraljica Camilla
Foto: EPA: Kralj Charles III i kraljica Camilla

Ujedinjeno kraljevstvo jedina je europska država u kojoj se na krunidbama koriste simboli kraljevske porodice poput krune, kraljevske jabuke (kugle) i žezla. Pojedinačni predmeti simboliziraju različite aspekte službe i odgovornosti monarha.

Kraljevska jabuka iz 1661. godine ima promjer od 16,5 centimetara, od čistog je zlata, ukrašena križem koji simbolizira kršćanstvo, te dragim kamenjem i biserima, piše Jutarnji.hr.

Vladarevo žezlo s križem simbolizira kraljevsku moć i pravdu. Dugo je 92 centimetara, načinjeno od zlata te ukrašeno draguljima i ukrasima od emajla. Na vrhu je golemi dijamant Cullinan I ili Afrička zvijezda, koji je dodan 1910. godine, a dio je jednog od najvećih dijamanata na svijetu pronađenom u Cullinanu u Južnoj Africi i imao je 3106 karata.

Kralj Charles III i Camilla
Foto: EPA: Kralj Charles III i Camilla

Vladarevo žezlo s golubom, poznato i kao žezlo pravednosti i milosrđa, dugo je 110 centimetara i simbolizira duhovnu ulogu kralja. Od zlata je i ukrašeno dijamantima i ukrasima od emajla.

Krunidbeni stolac, poznat i kao stolac Sv. Edwarda koji je posebno restauriran, star je 700 godina, načinjen od hrastovine i smatra se najstarijim komadom namještaja na Otoku koji još uvijek služi svojoj namjeni.Ukupno je 26 vladara okrunjeno na njemu. Na stolcu su i urezotine za koje se smatra da su djelo nestašnih dječaka iz crkvenog zbora Opatije.

U stolcu je smješten i Kamen sudbine, ili kamen iz Sconea, drevni simbol škotske monarhije. Kamen je vraćen u Škotsku 1996. godine no za krunidbu je prebačen natrag u London.

LIVE / Ceremonija krunidbe: Kralj i Camilla krenuli u kočiji, okupljeni izviždali omraženog princa

LIVE / Ceremonija krunidbe: Kralj i Camilla krenuli u kočiji, okupljeni izviždali omraženog princa

Sveto ulje kojim će kralj Charles biti pomazan posvećeno je na ceremoniji u Crkvi Svetoga groba u Jeruzalemu.

Napravljeno je nedaleko Betlehema, od maslina ubranih na Maslinskoj gori. Ulje je napravljeno po drevnoj formuli, no uz u Charlesovoj mješavini ima ulja sezama, ruže, jasmina, cimeta, nerolija, benzoina, jantara i cvijeta naranče, bez ikakvih životinjskih sastojaka, a isto će biti korišteno za pomazanje Camille, kraljice supruge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije