Preminuo William Friedkin, reditelj popularnih filmova Egzorcist i Francuska veza

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo William Friedkin, reditelj popularnih filmova Egzorcist i Francuska veza
Foto: Wikipedia / William Friedkin

Nakon što je kao dječak pogledao film Građanin Kane, Friedkin je postao fasciniran filmovima
 
William Friedkin, američki filmski i televizijski reditelj, producent i scenarist, najpoznatiji po režiji filmova Egzorcist i Francuska veza početkom sedamdesetih, preminuo je u 88. godini života, javlja BBC.

Vijest je za medije potvrdila njegova supruga Sherry Lansing. Supruga je potvrdila da je preminuo u Los Angelesu.

Njegov triler Francuska veza osvojio je pet Oscara, uključujući i najbolju režiju.

Erdogan povodom odluke Turske: 'Prekidamo trgovinske odnose sa Izraelom'

Erdogan povodom odluke Turske: 'Prekidamo trgovinske odnose sa Izraelom'

Mnogi se od njega opraštaju na društvenim mrežama. 

"Au čovječe…pravi filmski majstor čiji će se utjecaj nastaviti širiti zauvijek. Zbogom, William Friedkin", napisao je glumac Elijah Wood na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

Preminuo čuveni holivudski reditelj Wolfgang Petersen

Preminuo čuveni holivudski reditelj Wolfgang Petersen

Friedkin je filmovima postao fasciniran još kada je kao dječak pogledao film Građanin Kane, a na televiziji WGN počeo je raditi odmah nakon srednje škole. Svoju dugu redateljsku karijeru započeo je režirajući televizijske emisije i dokumentarce. 1965. godine se preselio u Hollywood, a dvije godine kasnije objavio i svoj prvi dugometražni film, Dobra vremena, sa Sonnyjem i Cher u glavnim ulogama. Snimio je zatim nekoliko art filmova kao što je gay film The Boys in the Band, no  Friedkin nije želio ostati poznat kao art house redatelj. 1971. je objavljena njegova Francuska veza i odmah je zaradila pohvale i nominacije.

Slijedio je Egzorcist iz 1973., temeljen na popularnom romanu Williama Petera Blattyja, koji je unio revoluciju u žanr horora, a neki ga kritičari smatraju najboljim horor filmom svih vremena. Egzorcist je bio nominiran za deset Oscara, uključujući najbolji film i najboljeg redatelja.

Inače, Friedkin ima dva sina, Jacka s glumicom Lesley-Anne Down i Cedrica s australskom plesačicom Jennifer Naim-Smith. Ženio se četiri puta, uključujući kratki brak s francuskom glumicom Jeanne Moreau. S direktoricom filmskog studija Sherry Lansing oženio se 1991. godine, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije