Preminuo čuveni holivudski reditelj Wolfgang Petersen

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo čuveni holivudski reditelj Wolfgang Petersen
Foto: EPA / Wolfgang Petersen

Wolfgang Petersen, njemački redatelj koji je režirao filmove poput "Podmornica" (Das Boot), "Air Force One", "Na vatrenoj liniji" i "Oluja svih oluja", umro je u 81. godini.

On je preminuo u petak od posljedica raka gušterače, okružen porodicom u svom domu u Los Angelesu, rekao je njegov asistent agenciji dpa u utorak. Njegova supruga Maria bila je uz njega.

Petersen je bio vrlo cijenjen u Kaliforniji u kojoj je živio, kao i svojoj domovini, radeći sa zvijezdama poput Clinta Eastwooda, Dustina Hoffmana, Harrisona Forda, Georgea Clooneyja, Brada Pitta, Rene Russo i Glen Close tokom svoje desetljećima duge karijere.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Epska filmska priča "Podmornica" o posadi njemačke podmornice tokom Drugog svjetskog rata, s Juergenom Prochnowom i Herbertom Groenemeyerom u glavnim ulogama, nominirana je za šest Oscara te je otvorila Petersonu put u Hollywood.

Dijeljenje šifre za Netflix više neće biti besplatno: Evo koliko će naplaćivati

Dijeljenje šifre za Netflix više neće biti besplatno: Evo koliko će naplaćivati

Wolfgang Petersen
Foto: EPA - EFE: Wolfgang Petersen

Peterson, tada u ranim 40-ima, nominiran je za režiju i adaptaciju scenarija, a film je nominiran i za kameru, montažu, zvuk i montažu zvuka. Naposljetku je "Gandhi", kojeg je režirao Britanac Richard Attenborough bio veliki dobitnik Oscara.

"Podmornica" je tada ostala po strani, ali je to za Petersona bio početak velike holivudske karijere.

Veliki hit bila je i "Beskrajna priča", nakon koje je uslijedio znanstvenofantastični film "Neprijateljski rudnik".

Politički triler "Na vatrenoj liniji" s Clintom Eastwoodom kao tajnim agentom bio je veliki hit 1993. godine. Tokom narednog desetljeća uspjesi su se nastavili ubrzano nizati: "Izvan kontrole" s Dustinom Hoffmanom, "Air Force One" s Harrisonom Fordom, "Oluja svih oluja" s Georgeom Clooneyjem i "Troja" s Bradom Pittom.

Petersen se sa suprugom Marijom smjestio u Los Angelesu 1987. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije