Preminuo glumac Helmut Berger, glumio u kultnom filmu Kum

1
Hina
Preminuo glumac Helmut Berger, glumio u kultnom filmu Kum
Foto: Wikipedia / Helmut Berger

Helmut Berger, koji je bio partner i najdraži glumac redatelja Luchina Viscontija, umro je u četvrtak u dobi od 78 godina u Austriji, objavila je njegova agencija. 

Austrijski glumac, poliglot, dugo vremena slavljen zbog svoje ljepote, poznat je po ulogama u Viscontijevim filmovima Sumrak bogova iz 1969. te Ludwig (1973.) u kojem tumači princa od Bavarske uz glumicu Romy Schneider kao Sissi.

Često je igrao uloge aristokrata, primjerice u Vrtu Finzi-Continjevih 1970. u režiji Vittoria de Sicce. U filmu Veliki transport u režiji Veljka Bulajića 1983. tumačio je ulogu pukovnika Glassendorfa. Dugu ljubavnu vezu imao je s Viscontijem sve do njegove smrti 1976. 

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Helmut Berger bio je zvijezda europskog filma 60-ih i 70-tih, ali su ga cijeli život pratila zastranjenja kao što su droga, pokušaji samoubistva, burne veze i skandali. Objavio je svoju autobiografiju 1998. pod naslovom Ich(Ja) u kojoj je nizao i poglavlja poput U krevetu s Mickom Jaggerom i slično.

Kasnije je igrao ulogu u filmu Kum 3 (1990.) te nedavno u filmu Saint Laurent u režiji Bertranda Bonnella u kojem je otjelovio ostarjelog modneog dizajnera Yvesa Saint-Laurenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije