Odbijena žalba koju je podnio Andrew Tate: 'Odluka suda ostaje na snazi'

0
Radiosarajevo.ba
Odbijena žalba koju je podnio Andrew Tate: 'Odluka suda ostaje na snazi'
Foto: EPA / Andrew Tate i Tristan Tate

Andrew Tate, kontroverzni influenser na društvenim mrežama koji čeka suđenje u Rumuniji pod optužbama za trgovinu ljudima i silovanje, izgubio je žalbu u četvrtak da mu sud ublaži geografska ograničenja koja mu onemogućavaju putovanje izvan ove istočnoevropske zemlje.

Apelacioni sud u Bukureštu je presudio protiv Tatea, koji se žalio na odluku od 10. maja kojom su produžena ograničenja za 37-godišnjaka na još 60 dana, prema kojima ne smije napustiti zemlju. Tate je zatražio da mu se dozvoli napuštanje Rumunije, pod uslovom da ostane unutar Šengenskog prostora bez provjere ličnih dokumenata, kojem se Rumunija djelimično pridružila u martu.

"Nije riječ o želji da napusti zemlju," rekao je novinarima u sudu Eugen Vidineac, jedan od Tateovih advokata.

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

"Jedna stvar je putovati slobodno, a druga stvar je napustiti zemlju. Pravo na putovanje je ustavno pravo, to je zakonsko pravo, jedno od temeljnih prava", dodao je Vidineac.

Tate, bivši profesionalni kikbokser i državljanin Velike Britanije i SAD-a, prvobitno je uhapšen u decembru 2022. godine blizu Bukurešta, glavnog grada Rumunije, zajedno sa svojim bratom Tristanom i dvije Rumunke. Rumunski tužioci su zvanično optužili sve četvoro u junu prošle godine. Oni su negirali optužbe.

Nakon hapšenja braće, bili su zadržani tri mjeseca u policijskom pritvoru prije nego što su prebačeni u kućni pritvor. Kasnije su bili ograničeni na općinu Bukurešt i obližnji okrug Ilfov, ali sada mogu slobodno putovati unutar Rumunije.

Andrew Tate, koji je prikupio 9,3 miliona pratilaca na društvenoj mreži X, više puta je tvrdio da tužioci nemaju dokaza protiv njega i da postoji politička zavjera da ga ušutkaju. Ranije mu je bio zabranjen pristup raznim istaknutim društvenim mrežama zbog navodnog izražavanja mizoginih stavova i govora mržnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije