Obožavatelji zgroženi: Optužili Beyonce da izbjeljuje kožu kao Michael Jackson

0
Radiosarajevo.ba
Obožavatelji zgroženi: Optužili Beyonce da izbjeljuje kožu kao Michael Jackson
Radiosarajevo.ba / Beyonce

Prvu buru izazvala je fotografija Beyonce s nedavne premijere filma Renaissance: A Film Beyonce, u kojem je ona glavna zvijezda. Poznata pjevačica pojavila se na događanju s plavom kosom i bijelom puti. Obožavatelji se pitaju šta se dogodilo muzičkoj zvijezdi?

Beyonce na novoj slici zaista ima svjetliju put. "Je li izbijelila kožu. Ovo nije svjetlo?", "Ko je ova žena s bijelom kožom?", "Pa nije više tamnoputa", komentiralo se na društvenim mrežama.

Je li ova promjena rezultat photoshopa ili korištenja preparata za izbjeljivanje kože nije službeno potvrđeno. Obožavatelji su podijelili svoje stavove o pjevačicinom novom imidžu, a stručnjaci upozoravaju na štetnost korištenja proizvoda koji čine kožu bjeljom.

Makedonka Svetlana Mojsov na TIME100 listi najuticajnijih: Obilježila je medicinsku historiju

Makedonka Svetlana Mojsov na TIME100 listi najuticajnijih: Obilježila je medicinsku historiju

Dermatolog Ditay Sin iz Novog Meksika rekao je da "petljanje u rad majke prirode i izbjeljivanje kože može imati trajne zdravstvene posljedice i izazvati upalu kože, promjenu boje, pa čak i otkazivanje organa".

Izbjeljivanje kože podrazumijeva utrljavanje proizvoda na kožu poput krema i losiona koji smanjuju količinu melanina, pigment koji daje boju kosi, očima i koži, piše Slobodna Dalmacija.

Iznenađujuća promjena: Mnogi tvrde - Beyonce više ne liči na sebe

Iznenađujuća promjena: Mnogi tvrde - Beyonce više ne liči na sebe

Ljudi s tamnijim tonovima kože imaju više melanina, iako hormoni i sunčeva svjetlost također mogu utjecati na proizvodnju pigmenta. Tretman izbjeljivanja kože također može biti usmjeren na smanjenje tamnih mrlja, uklanjanje ožiljaka od akni i ujednačavanje tona kože.

Godine 2006. Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) proglasila je proizvode za izbjeljivanje kože bez recepta nesigurnima za upotrebu na ljudskoj koži zbog sastojka koji uzrokuje promjenu boje kože, osipe i oticanje lica.

Prevelike količine ove tvari mogu uzrokovati poremećaj koji rezultira plavo-crnom pigmentacijom kože.

Spomenuta dermatologinja napomenula je kako je korištenje proizvoda bez recepta vrlo opasno. Određene firme mogu prodavati proizvode sa štetnim sastojcima, često ne označavajući te tvari ili koristeći nepoznata imena za njih.

Prošle godine pažnju je privukla opasna krema sa živom koja je jednu majku iz Minnesote ostavila djelomično slijepom. Simptomi trovanja živom uključuju loš periferni vid, osjećaj trnaca, nedostatak koordinacije, loš govor ili sluh i slabost mišića.

Izbjeljivanje kože povezano je s upalom kože, dermatitisom, čiji su simptomi crvenilo kože, mjehurići, čirevi na koži, koprivnjača (urtikarij), suha koža, oteklina, svrbež i peckanje.

Pjevačica i njen suprug pojavili su se u kampanji za luksuzni nakit 2021. godine, a tada se šuškalo da Beyonce ima bijelu put - kao 2008. godine kada je bila zvijezda kampanje jedne kozmetičke kuće. Kontroverzna je bila i njena slika s promocije albuma iz 2011. godine.

I 2013. godine Beyonce je bila na meti komentara da želi bjelji ten, baš kao što je to priželjkivao Michael Jackson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije