Netflix reditelju dao milione za snimanje serije, on ih potrošio na kriptovalute i skupe automobile

0
Radiosarajevo.ba
Netflix reditelju dao milione za snimanje serije, on ih potrošio na kriptovalute i skupe automobile
Foto: X / Carl Erik Rinsch pronevjerio novac, a još traži odštetu

Reditelj Carl Erik Rinsch uzeo je milione dolara koje mu je Netflix dao za njegovu naučno-fantastičnu seriju i potrošio ih na burzama i tržištima kriptovaluta.

Ovaj 46-godišnjak sklopio je s Netflixom produkcijski ugovor vrijedan 61.2 miliona dolara (109.71 miliona KM) za naučno-fantastičnu seriju, javio je The New York Times.

Prema The Timesu, Netflix je uložio 44.3 miliona dolara (79.41 miliona KM) u Rinschevu seriju Conquest do marta 2020. No, Rinsch je tada rekao streaming platformi da mu treba više novca ili će proizvodnja serije stati. Netflix je udovoljio Rinschevom zahtjevu i njegovoj producentskoj kući dao dodatnih 11 miliona dolara (19.72 miliona KM).

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Ali taj novac nije potrošen na proizvodnju serije. Rinsch je umjesto toga iskoristio 10.5 milona dolara (18,82 miliona KM) iz Netflixove finansijske injekcije kako bi ulagao na burzi, izvijestio je The Times pozivajući se na sudske podneske i finansijske dokumente iz njegovog razvoda. Rinsch je na kraju izgubio 5.9 miliona dolara (10.58 miliona KM) lošim trgovanjem.

Potom se okrenuo tržištu kriptovaluta, a ovaj put je imao više sreće. Kupnja dogecoina pretvorila je Rinschovo ulaganje od 4 miliona dolara (7.7 miliona KM) u gotovo 27 miliona dolara (48.4 miliona KM). Reditelj je tada potrošio 8.7 miliona dolara (15.60 miliona KM) na luksuzne automobile i dizajnersku odjeću, vidljivo je iz nalaza forenzičkog računovođe kojeg je angažirala Rinscheva supruga. Rinsch je kupio Ferrari i pet Rolls-Roycea.

Unatoč tome što je potrošio više od 55 miliona dolara (98.59 miliona KM) na Rinschovu seriju, Netflix još nije dobio nijednu epizodu od reditelja.

Thomas Cherian, glasnogovornik Netflixa, rekao je za The Times da su otpisali Rinschovu seriju i da je "jasno da gospodin Rinsch nikada neće dovršiti projekt koji je pristao napraviti".

Rinsch i Netflix trenutno su u povjerljivom arbitražnom postupku, a reditelj za kojeg The Times navodi da je pokrenuo arbitražu tvrdi da mu Netflix duguje najmanje 14 miliona dolara (25.10 miliona KM) odštete zbog kršenja njihovog ugovora.

Rinscheva filmografija sastoji se od samo jednog djela, akcijskog filma 47 Ronina iz 2013. s Keanuom Reevesom u glavnoj ulozi. Film je naišao na loše recenzije kritičara i bio je jedan od najvećih neuspjeha na kinoblagajnama te godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije