Kreće suđenje desetljeća: Depp traži odštetu 4 puta veću od bogatstva Heard

2
Radiosarajevo.ba
Kreće suđenje desetljeća: Depp traži odštetu 4 puta veću od bogatstva Heard
Foto: EPA-EFE / Johnny Depp i Amber Heard iz sretnih dana

Sudnica okružnog suda u Fairfaxu, u američkoj saveznoj državi Virginiji, od danas je poprište dugo iščekivanog procesa u kojem glumac Johnny Depp (58) želi od bivše supruge Amber Heard (35) dobiti golemu odštetu zbog klevete, 50 miliona dolara.

To je četiri puta veći iznos od procijenjenog bogatstva koje trenutno ima ta glumica i model.

Suđenje će, bez sumnje, biti vrhunski medijski događaj. Osim holivudskog para koji se po raznim sudovima susreće već šest godina, na klupu za svjedoke sjest će i niz poznatih osoba poput glumaca Jamesa Franca i Paula Bettanyja, te najbogatijeg čovjeka na svijetu, Elona Muska.

Najnovija vijest: Joe Biden potpisao slanje pomoći Ukrajini

Najnovija vijest: Joe Biden potpisao slanje pomoći Ukrajini

U srcu Deppove tužbe je novinski članak iz 2018. koji je Amber napisala za The Washington Post, a objavljen je pod naslovom "Progovorila sam protiv seksualnog nasilja i suočila se s gnjevom naše kulture. To se mora promijeniti."

U tekstu je između ostalog napisala: "...prije dvije godine postala sam javna osoba koja predstavlja žrtve porodičnog zlostavljanja i osjetila sam punu snagu bijesa naše kulture prema ženama koje progovore o tome.", te "...imala sam rijetku priliku vidjeti, u stvarnom vremenu, kako institucije štite muškarce optužene za zlostavljanje", piše Jutarnji list.

Iako u tekstu nije spomenula njegovo ime, glumčevi advokati kažu da članak implicira da ju je Depp fizički i seksualno zlostavljao kada su bili u braku.

Heard se dva dana prije početka suđenja u Virginiji na društvenim mrežama "privremeno oprostila" od svojih pratitelja rekavši da će biti zauzeta suđenjem. U podužem postu zvijezda 'Aquamana' rekla je da je uprkos dugogodišnjim javnim svađama oduvijek voljela Johnnyja, te da je boli što će opet pred očima javnosti iznositi detalje iz svoje zajedničke prošlosti.

Pisala je i o tekstu zbog kojeg je Depp tuži: "Nikad ga nisam imenovala, nego sam pisala o cijeni koju žene plaćaju za govorenje protiv muškaraca na vlasti. I dalje plaćam tu cijenu, ali nadam se da ću, kad se ovaj slučaj završi, moći krenuti dalje, kao i Johnny."

A njihovo natezanje po sudovima traje još od 2016. godine, kada je policija stigla u njihov dom u Los Angelesu zbog prijave porodičnog nasilja. Nekoliko dana kasnije, Heard je podnijela zahtjev za razvod navodeći nepomirljive razlike. Zatražila je i zabranu prilaska, optužujući Deppa za ponavljano obiteljsko nasilje. Glumac je žestoko negirao sve njezine navode.

Javno natezanje trajalo je sedmicama - njeni su advokati tvrdili da ju je Depp tokom cijele veze verbalno i fizički zlostavljao. Njegov tim, ipak, uzvratio je navodima da Heard želi lažnim optužbama izvući novac od slavnog i superpopularnog glumca.

Na kraju su se razveli sporazumno, njoj je pripalo sedam miliona dolara, povukla je zahtjev za zabranu pristupa i zajednički su objavili izjavu u kojoj govore o svom strastvenom i ponekad eksplozivnom odnosu, ali i dubokim osjećajima koje će uvijek imati jedno za drugo.

Nisu to, danas je jasno, bili baš lijepi duboki osjećaji.

U decembru 2018., Heard je napisala sporni članak za The Washington Post, a tri mjeseca kasnije, Depp je podnio tužbu za klevetu tražeći odštetu od 50 miliona dolara za narušavanje ugleda i uništenje karijere. U tužbi se navodi da je glumčeva karijera pretrpjela velik udarac već nakon prve njene tužbe za porodično nasilje 2016. godine, a tekst mu je dodatno naštetio. Naime, Disney je izbacio Deppa iz unosne franšize "Pirati s Kariba" četiri dana nakon što je objavljen tekst.

"Jasna implikacija iz članka da je gospodin Depp zlostavljač kategorički je i očito lažna. Gospodin Depp nikada nije zlostavljao gospođu Heard. Njezine optužbe protiv njega bile su lažne i kada su iznesene 2016. godine. Bile su dio razrađene prijevare kako bi se stvorio pozitivan publicitet za gospođu Heard i unaprijedila njezina karijera", tvrde advokati.

Tada je Depp počeo govoriti o tome kako je Heard zlostavljala njega - fizički i mentalno.

U aprilu 2019., ona je podnijela zahtjev za odbacivanje te tužbe navodeći primjere zlostavljanja koje je podnosila, počevši od kraja 2012., kada je rekla da ju je prvi udario po licu. Navela je da je Depp zloupotrebljavao drogu i alkohol te ga je u to vrijeme nazivala "Čudovištem", da ga nikad nije napala osim u samoobrani.

Sud je odbacio zahtjev.

Bivši bračni par u međuvremenu se, 2020. godine, susreo na sudu u Velikoj Britaniji. Depp je tada izgubio parnicu za klevetu u kojoj je tužio britansku News Group Newspapers, izdavača The Suna i njegovog izvršnog urednika, Dana Woottona, zbog teksta u kojem propitkuju angažman zlostavljača žena u hit franšizi "Čudesne zvijeri". Amber je bila svjedokinja.

Na suđenju su se mogle čuti nevjerojatne stvari o njihovom bračnom životu - od tučnjava, razbijanja, prijetnji samoubojstvima, udaraca i maltretiranja (i jednog i drugog bivšeg supružnika) - ukupno 12 incidenata koji su londonskog suca uvjerili da je The Sunov članak u osnovi istinit. Heard je bila presretna, a Warner Bros. prekinuo je saradnju s Deppom.

Ohrabrena Heard i tada je podnijela zahtjev za odbacivanje tužbe u Virginiji i opet je njen prijedlog odbijen.

Suđenje bi trebalo trajati šest sedmica, a trenutno se u američkim medijima rijetko ko usudi prognozirati ishod. Kada je ovaj bivši par u igri, kažu, sve je moguće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije