Kraljica Letizia poznata je po svom stilu, a ove detalje iz njenog privatnog života rijetko ko zna

0
Radiosarajevo.ba
Kraljica Letizia poznata je po svom stilu, a ove detalje iz njenog privatnog života rijetko ko zna
Foto: EPA - EFE / Kolimbijski predredsjednik Gustavo Petro i kraljica Letizia

Letizia Ortiz Rocasolano odrasla je u porodici srednje klase sa roditeljima, novinarom i medicinskom sestrom, dvijema sestrama. Završila je studije novinarstva i nastavila da ide stopama svog oca Jesúsa Joséa Ortiza Álvareza.

Zaposlila se na popularnoj TV stanici 24 Horas i radila za CNN+ prije nego što je izvještavala za španske agencije. U to vrijeme nije znala da će je jednog dana, kao kraljicu, u Bijeloj kući ugostiti sada već bivši američki predsjednici Barack Obama i Donald Trump.

Zbog života koji je živjela prije udaje za princa Felipea Vi, Letiziju mnogi porede sa Meghan Markle, suprugom britanskog princa Harrya, koja je poput španske kraljice izazvala buru u jednoj evropskoj monarhiji.

Edin Džeko prihvata 'ponudu karijere'? Fenerbahce već našao zamjenu za Dijamanta

Edin Džeko prihvata 'ponudu karijere'? Fenerbahce već našao zamjenu za Dijamanta

I Letiziji su baš kao i Meghan prigovarali što je iza sebe imala jedan brak odnosno što je sa statusom razvedene žene kročila na dvor. Obje su ostale članice plemićkih porodica kao "žene iz naroda", sa karijerama u javnom životu (Meghan se bavila glumom), obje su bile osporavane i kritikovane kao nedostojne pozicija koje su zauzele nakon udaje (Meghan daleko više od Letizije). Ali postoji jedna bitna razlika, Letiziju su poslije skandala prihvatili i zavoljeli, u slučaj Meghan Markle to se nije dogodio, ali se desio Megzit - takav porodični raskol je srećom zaobišao španski dvor.

Ali da ne zaboravimo još jednu sličnost. Njihovi bivši muževi željeli su da im dodatno otežaju put do trona, bezuspješno. Letizija je bila u braku sa profesorom književnosti u srednjoj školi Alonso Guerrero Pérez, koji je objavio knjigu El Amor de Penni Robinson (Ljubav Peni Robinson) i tvrdio da je to štivo zasnovano na njihovom braku. Međutim, ispostavilo se da je to bila laž.

Kraljica se sa bivšim suprugom zabavljala čitavu deceniju, a bili su u braku samo godinu dana, do 1999. Upoznala je 2002. budućeg španskog kralja Felipea VI i izvještavala o izlivanju nafte iz tankera u Galiciji, u Španiji. Par je prvo krio vezu od javnosti, a onda je ona dala otkaz. Vjerili su se u novembru 2003. godine. Pošto je njen prvi brak bio samo građanski, Katolička crkva joj je dozvolila da se uda za Felipea 2004. godine i oni su dobili dvije kćerke – princeze Leonor i Sofiu.

Kraljevi i kraljice stigli na krunidbu: Letizia, Maxima i Victoria oduševile svojim modnim izdanjima

Kraljevi i kraljice stigli na krunidbu: Letizia, Maxima i Victoria oduševile svojim modnim izdanjima

Nizom skandala 2014. okončana je 40-godišnja vladavina Juan Carlosa I, koji je abdicirao sa trona. Felipe je postao novi kralj, čime je Letizija postala nova kraljica - i prva žena iz naroda koja je preuzela tu ulogu.

Autor knjige Sud Felipea VI iz 2015. navodi da bivši kralj Juan Carlos nije hito da je vidi u blizini zbog njene nekadašnje profesije (?!). Njegovi prijatelji aristokrati su je čak nazivalii „sluškinja“ kada bi se "šalili" zbog njenog "skromnog" porijekla, piše Blic.

Juan Carlos je rekao da je njegova buduća snaha u to vrijeme bila "najgora stvar koja se dogodila" kraljevskoj porodici, navodi Daily mail. Ipak, na krunisanju Felipea, izgledalo je kao da u odnosi između snahe i svekrva u najboljem redu. Letizija je danas jedna od najmoćnijih žena na svjetskoj javnoj sceni, poštuje se njen rad, stav, izgled...

Kralj Felipe i kraljica Letizia iz Španije
Foto: EPA: Kralj Felipe i kraljica Letizia iz Španije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije