Glumac koji nije koristio kaskadere: Jean-Paul Belmondo napunio 85 godina

Radiosarajevo.ba
Glumac koji nije koristio kaskadere: Jean-Paul Belmondo napunio 85 godina
Les Films Ariane / Jean-Paul Belmondo
Jedan od najvećih francuskih glumaca Jean-Paul Belmondo danas proslavlja 85. rođendan.

Ikona europske i francuske kinematografije na svijet je došao u pariškom predgrađu Neuilly-sur-Seinek, u braku poznatog vajara Paula Belmonda i plesačica Madeleine Belmondo.

U mladosti se bavio fudbalom i boksom, a diplomirao je na Conservatoire national supérieur d'art dramatique u Parizu. Od 1956. godine nastupa na filmu, u djelima renomiranih reditelja Claudea Chabrola i Vittoria De Sice.

Slavu mu donosi uloga u prvijencu novog vala "Do posljednjeg daha", tada još malo poznatog Jean-Luca Godarda.

Tokom '60-ih godina okreće se komercijalnim filmovima, većinom avanturističkim komedijama kao što su "Čovjek iz Rija" i "Čovjek iz Hong Konga", što mu donosi izvanrednu svjetsku popularnost.

Od kraja '70-ih češće glumi u akcijskim i kriminalističkim filmovima ("Plaćenik", "Profesionalac") da bi se krajem prošlog stoljeća posvetio pozorištu.

Poznat je po tome što nije koristio kaskadere u akcijskim scenama. Nakon sedmogodišnje pauze zbog pretrpljenog moždanog udara, 2008. se vratio glumi ulogom u filmu "Un homme et son chien" (Čovjek i njegov pas).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije