Bersagliera, sretan 90. rođendan: Gina Lollobrigida, ikona senzualne ženstvenosti

Radiosarajevo.ba
Bersagliera, sretan 90. rođendan: Gina Lollobrigida, ikona senzualne ženstvenosti
/ Foto: Glamour.it
Najljepša žena na svijetu, "Bersagliera" i jednostavno "la lollo". Luigina "Gina" Lollobrigida, legenda italijanskog filma, danas proslavlja 90. rođendan. Italijanski mediji pišu da je vitalnija i fascinantnija nego ikad.

Gina Lollobrigida je jedan od simbola italijanskog filma, zajedno sa Sophijom Loren definirala je čitavu eru, postavila je estetske standarde onoga što se danas naziva "zlatne '50-e godine". Ikona bujne i senzualne ženstvenosti. 

Slučajnost je htjela da bude rođena u gradiću Subiaco, 4. jula 1927. godine, na američki Dan nezavisnosti. Jer, Amerika i Hollywood odredili su karijeru velike glumice čiji su partneri bili, između ostalih, Anthony Quinn, Tony Curtis, Burt Lancaster, Rock Hudson, Billy Wilder.

Karijeru je počela 1947. godine, na takmičenju ljepote Miss Rima, nastavila na izboru za Miss Italije, poput mnogih italijanskih glumica tog vremena. Osvojila je tek treće mjesto, ali je zapalila javnost svojom pojavom.

Tokom '50-ih i '60-ih godina prošlog stoljeća bila je jedna od najtraženijih svjetskih glumica, da bi se potom okrenula drugoj umjetnosti - fotografiji. Razvila je takvu strast za fotoaparatom da joj je fotografiranje postalo glavna aktivnost.

Bersagliera, sretan 90. rođendan!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije