Emotivni oproštaj od kolege: Richard Gere odao počast legendarnom glumcu

0
Radiosarajevo.ba
Emotivni oproštaj od kolege: Richard Gere odao počast legendarnom glumcu
Foto:Printscreen / Richard Gere i Louis Gossett Jr.

Richard Gere odao je počast Louisu Gossettu Jr.-u, kolegi iz kultnog filma Oficir i džentlmen koji je preminuo u 87. godini života.

Gossett je glumio narednika Emila Foleya, instruktora nadređenog Gereovom liku Zacku Mayou u tom hitu iz 1982. godine. Film je Gossettu donio Oscara za najboljeg sporednog glumca, čime je postao prvi izvođač tamnije puti koji je osvojio Oscara za sporednog glumca. U izjavi za People, Gere se prisjetio svog kolege kao vrlo drage osobe koja je svoj posao shvaćala vrlo ozbiljno i puno istraživala.

"Cijelo je vrijeme ostajao u liku. Mislim da ga nikad nismo vidjeli u društvu. Bio je narednik za drill 24 sata dnevno, što se jasno vidjelo u njegovom radu. Vladao je svakom scenom u kojoj je bio.", kazao je 74-godišnji Gere. Opisuje Gossetta i kao čvrstog momka sa zlatnim srcem.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

"Svi smo bili tako ponosni na njega kada je osvojio Oscara.", iznio je Gere izrazivši saučešće porodici. Režiser Taylor Hackford također kaže kako se divio Gossettovom scenskom radu i da ga je na licu mjesta angažirao nakon što je saznao da je prije služio kao rendžer američke vojske.

"Gossettov narednik Foley možda je bio prvi crni lik u američkoj kinematografiji koji je imao apsolutnu vlast nad bijelcima. Akademija je prepoznala njegovu vrhunsku izvedbu dodijelivši mu Oscara za najboljeg sporednog glumca. Definitivno je to zaslužio.", kazao je 79-godišnji Hackford. Gossettov lik izvorno je napisan kao bijelac, ali Hackford kaže da se to promijenilo nakon što je redatelj posjetio Centar za letačku obuku mornaričkih časnika u Pensacoli, gdje je saznao da mnogi tamošnji instruktori vježbi nisu bijelci.

Legendarni glumac preminuo u 87. godini: Tužnu vijest potvrdila njegova kćerka

Legendarni glumac preminuo u 87. godini: Tužnu vijest potvrdila njegova kćerka

"Učinilo mi se zanimljivim da su vojnici druge rase imali kontrolu nad time hoće li bijelci s diplomom postati oficiri i borbeni piloti. U tom sam trenutku promijenio profil glumca za narednika Foleya i počeo upoznavati crne glumce.", objašnjava Hackford. Gossettova porodica potvrdila je glumčevu smrt u izjavi koju je People dobio u petak i zamolila ljude da "poštuju porodičnu privatnost tokom ovog teškog perioda". Associated Press prvi je objavio vijest o Gossettovoj smrti. Glumčev nećak rekao je kako je Gossett preminuo u četvrtak navečer u Santa Monici u Kaliforniji.

Američki glumac, debitirao je na pozorišnim daskama sa 17 godina. Ubrzo nakon toga, uspješno je prošao audiciju za brodvejsku predstavu Take a Giant Step. Gossett je nastavio glumiti na pozornici u kritički hvaljenim predstavama uključujući A Raisin in the Sun (1959), The Blacks (1961), Tambourines to Glory (1963) i The Zulu and the Zayda (1965). Godine 1977. Gossett se pojavio u popularnoj miniseriji Roots, za koju je osvojio nagradu Emmy.

Gossett je nastavio glumiti u filmovima visokog profila, televiziji, predstavama i videoigrama. Godine 1982., za svoju ulogu topničkog narednika Emila Foleya u filmu Oficir i džentlman osvojio je Oscara za najboljeg sporednog glumca i postao prvi crni glumac koji je pobijedio u ovoj kategoriji.Gossett je također bio poznat po ulozi pukovnika Chappyja Sinclaira u Željeznom orlu (1986.-1995.), piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije