Čudesna transformacija: Goran Milić smršao više od 20 kilograma

1
Radiosarajevo.ba
Čudesna transformacija: Goran Milić smršao više od 20 kilograma
Foto: Slobodna Dalmacja / Goran Milić

Presretan sam! Kažu mi neki u komentarima da izgledam kao mrtvac, ali mogu vam reći da se osjećam vrlo živ! Postigao sam cilj, sa 122,5 kilograma pao na 99,5... Smanjio konfekcijski broj sa 62 na 56, sve su mi košulje velike, smije se na početku razgovora Goran Milić.

Novinar HRT-a koji ni sa svoje napunjene 74 godine ne razmišlja o penziji, barem ne onoj aktivnoj, zvuči, djeluje i ponaša se, kao što sam kaže, veoma živo. Tome je djelimično "kriv" novi projekt kojem se u potpunosti posvetio, a zajedno s njim došlo je i - mršavljenje. Plansko, promišljeno i nimalo bezazleno.

Potaknut riječima doktorice, kako nam priča, odlučio se za ovu veliku životnu promjenu. Plan je bio još 1. juna otputovati za SAD, na snimanje serijala What's Up America, no dočekao ga je hladan tuš. U skladu s trenutnom pandemijskom situacijom, nije dobio zeleno svjetlo.

"Vidite, spadam u ugroženu skupinu. Doktorica mi je rekla kako nije preporučljivo putovati, ne dao Bog da se zarazim, ležati bolestan bez osiguranja, troškovi bi me izašli kao oni čitavog putovanja! Zato sam odlučio poduzeti nešto za vlastito zdravlje", iskreno će Milić za Slobodnu Dalmaciju.

Druge loše vijesti primio je početkom septembra. Unatoč nadljudskom naporu i gubitku čak 23 kilograma, vraćanju vrijednosti šećera na zadovoljavajući nivo i radu na tjelesnoj kondiciji, doktorica Gordana rekla je - ne. No od snimanja se nije odustalo.

"Morali smo se snaći, sve što smo zamislili prebaciti online. Sretan sam što imam takvu ekipu, genijalne producentice Kombinat produkcije Sandru Basso i Vesnu Banović iz Omiša, Ellu Mische podrijetlom iz Trogira i snimatelja Zorana Drakulića. Oni su tamo uživo, u New Yorku, dajemo im direktne upute, a ovdje radimo preostali dio posla. Američki dio je gotov, intervjui uglavnom odrađeni, ostalo nam je nešto snimanja nakon američkih izbora i najave, ovdje u Zagrebu... Nadam se da ćemo serijal emitirati najkasnije početkom ožujka", priča Milić.

A dok je putovanje još uvijek bila opcija, u vrijeme kad se koronavirus u svijetu primirio početkom ljeta, pala je i odluka: "Htio sam se dovesti u red, da mogu lakše hodati, da nabijem malo kondicije... Na dijetama sam ionako doktorirao, iza 40-te sam se naučio na njih. Dotad sam imao urednih 90ak na 196 centimetara visine. Mogu reći da sam u prva dva ljetna mjeseca smršavio 15ak kilograma, a u ova posljednja dva još 8. I zadovoljan sam!"

Iz svojeg je novousvojenog režima izvukao i koju poruku.

"Jednu stvar sam shvatio. Najveći problem je što smo uvjereni da neka jela ne debljaju, a kad ih začinite... Itekako! Uzmite, primjerice salatu koja sama po sebi nema kalorija, ali začinite je s decilitrom maslinova ulja i eto vam još 900 kalorija. Ja se trudim dnevno unositi oko 1300 kalorija, pogledajte kakav je to omjer."

Pitamo ga postoje li namirnice koje je u potpunosti prekrižio, izbacio iz prehrane: "Ne, jedem sve, raznoliko. I kruh, i slatko, iako u manjim količinama. Ali kad u kuću dođe neki dobar kolač, sestra moje supruge radi genijalne kolače, probam ga, zašto ne. Treba paziti na porcije, ne prejedati se. Nakon prejedanja ti ionako uvijek bude žao, to zaista nije potrebno. Jedem i meso, i voće, popijem čašu vina, bademe... Ali znate koliko badema pojedem? Šest!"

A onaj ljetni posebno mu je odgovarao.

"Uživao sam u rajčicama, na lubenicu i grožđe sam pazio zbog količine šećera, iako su kalorijski vrlo povoljne namirnice. Sve je stvar navike, od 300 grama rajčice i mladog sira imate bogat obrok za 150 kalorija. To nije zanat i znanost. Već nakon deset dana konzistentnog držanja određenog režima prehrane, naviknete se. Uživao sam i u svom kolonijalnom viskiju, soda, viski i puno leda. Mogu vam reći da osvježava... Kao i malo pelinkovca, puno leda i tonika. Idealno ljetno vikend piće za opuštanje", smije se dobro raspoloženi Milić.

Kad je riječ pak o fizičkim aktivnostima, tu se uzdao u orbitrek: "Uz samo deset minuta vježbe svaki dan doveo sam se do stadija da se ne zapušem kad sjednem na spravu. Osjećam se bolje, laganije. Što se problema tiče, iskusio sam jedino blage mantavice na početku promjene režima, ostalo je sve proteklo u najboljem redu..."

Uz dvije espresso kave iz aparata koje mu čine obavezan dio dana, čašu vina nakon ručka i uživanje u svim namirnicama, Milić nam na kraju poručuje da je važno hraniti se raznovrsno i konzumirati masti. Iako mu jutro mu počinje nezaslađenom limunadom, kad mu tako dođe, bez grižnje savjesti pojede fetu kruha i malo svinjske masti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije