Zimska čarolija: Recept za supu će vas ugrijati tokom hladnih dana
S dolaskom hladnijih dana i kraćih dana, ništa nije udobnije od lonca domaće supe koja lagano krčka na šporetu.
Priprema supe kod kuće odličan je način da se uživa u toplom i hranjivom obroku dok vani vlada hladnoća i zima.
Postoji idealno jelo za hladnije dane, a riječ je o supi od sočiva.
Inela Nogić: Ne želim biti simbol, nego istina iza titule Miss opkoljenog Sarajeva
Ovaj recept je lak, brz i izuzetno jeftin, što ga čini idealnim za vrijeme kada su cijene hrane u porastu. Supa od sočiva nije samo jeftina, već je i veoma hranjiva. Bogata povrćem i crvenim sočivom, pruža dobar izvor vlakana i malo proteina. Obično pripremim veću količinu u nedjelju i uživam u njoj kao ručku tokom cijele sedmice, jer jedan veliki lonac daje šest do sedam porcija.
Najbolji dio ove supe je što možete dodati bilo koje povrće koje imate pri ruci. Tri osnovna sastojka su luk, šargarepa i poriluk, ali često dodajem i celer, batat, bundeva, papriku ili čak obični krompir.
Recept za supu od crvenog sočiva s četiri sastojka:
- 1 luk
- 5 mrkvi
- 2 poriluka
- 100g crvenog sočiva
Za začin: so, biber i kocka za supu (ne računam ovo kao sastojke jer su osnovni začini koje već imate u kuhinji).
Priprema:
Prvo, narežite luk, mrkvu i poriluk na veće komade, a zatim ih lagano propržite u malo ulja dok ne omekšaju. Zatim dodajte crveno sočivo i sve dobro promiješajte na srednje jakoj vatri oko minut. Potom, ulijte dovoljno kipuće vode (ili supu ako imate) da prekrije povrće i sočivo. Količinu vode možete prilagoditi u zavisnosti od toga koliko gustu supu volite.
Onda ostavite da supa lagano krčka dok sočivo ne omekša, a mrkve postanu mekane, što obično traje oko sat vremena. Ne zaboravite začiniti po ukusu sa soli, biberom, ili čak dodati malo kvasca ili kumin za dodatni šmek.
Na kraju, supu izmiksajte štapnim mikserom do glatke teksture: ponekad volim da ostavim malo krupnijih komadića za teksturu. Oboje su podjednako ukusni.
Supa je najbolja kad je pospite svježim peršinom i poslužite s maslacem na hljebu. Također, pogodna je za pripremu većih količina i može se zamrznuti do tri mjeseca, pa ćete imati ukusan obrok pri ruci čak i kad nemate vremena za kuhanje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.