Tajna savršeno mekanih palačinki krije se u jednom neobičnom sastojku, a nije kisela voda
Palačinke su jedno od omiljenih jela u domaćinstvima širom regiona, jednostavne za pripremu, a uvijek ukusne, bez obzira na to da li ih volite sa čokoladom, džemom, sirom ili mesom.
Ipak, i najiskusnijima se zna dogoditi da palačinke ispadnu previše suhe ili gumene. Tajna savršene teksture krije se u malom dodatku u tijestu – sodi bikarboni.
Ovaj jednostavan sastojak, koji većina već ima u kuhinji, osigurava da palačinke budu mekane, rahle i sočne, a što je najbolje ostat će ukusne i dan poslije.
Meteorolozi objavili prognozu do utorka: Pogledajte gdje stiže kiša, a gdje će padati snijeg
Sastojci:
- 1 jaje
- 200 ml mlijeka
- 250 ml vode
- 200 gr brašna
- prstohvat soli
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 2 kašike ulja
- Ulje za premazivanje tiganja
Priprema:
Sve tečne sastojke sjedinite, pa dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Smjesu dobro umutite tako da nema grudvica. Dodajte na kraju ulje, pa ponovo sve izmiješajte.
Tiganj za palačinke zagrijte na maksimalnoj temperaturi, a onda je smanjite malo (7 od 9 podioka). Pecite palačinke, redajte ih jednu na drugu, a sud na kome su gotove palačinke poklopite. Tako će duže ostati tople, a sutradan će biti jednako mekane i ukusne.
Palačinke filujte slatkim ili slanim nadjevom po želji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.