Poznato tursko jelo: Jeste li probali Imam baildi?
Naš današnji prijedlog za ručak je jelo od punjenih patlidžana, neobičnog imena – imam baildi – imam se onesvijestio (baildisao).
Miris i ukus ovih patlidžana ostavili su dramatičan utisak, a ime je ostalo do današnjih dana.
Sastojci:
Ilidža: Pronađeno tijelo muškarca
1 kg patlidžana
4 glavice crnog luka
4 čehna bijelog luka
3 paradajza
2 dl soka od paradajza
2 dl maslinovog ulja
so i biber
prstohvat šećera
prstohvat cimeta
peršun i kopar
Priprema:
Arapska karamela od hurmi: Slatki zalogaj bez šećera s dušom Bliskog istoka
Patlidžane isjeći po dužini, pa kašikom odstraniti sjemenke. Posoliti i ostaviti da odstoji neko vrijeme. Za to vrijeme, na ulju propržiti isjeckan crni luk. Kada se luk istopi, dodati isjeckani bijeli luk i paradajz, začiniti peršunom i korpom. Dodati so, biber, malo šećera i cimeta. Po želji, dodati i malo ljute papričice.
Patlidžane isprati vodom, pa poredati u pleh. Napuniti ih pripremljenim nadjevom. Preliti maslinovim uljem i sokom od paradajza, pa peći u rerni oko 40 minuta, dok tečnost ne uvri. Prilikom serviranja, patližani se mogu posuti narendanim sirom.
Postoji i mesna verzija, u kojoj se u nadjev dodaje i mljeveno meso.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.