Poznata kuharica otkriva tajni sastojak za fantastičnu pileću supu: Ne zahtijeva puno napora
Hladnije vrijeme donosi savršenu priliku za uživanje u toploj, domaćoj supi, a ništa ne grije dušu kao klasična pileća supa.
Iako je priprema jednostavna i ne zahtijeva mnogo alata, poznata kuharica Christina Manian iz Simply Recipes otkriva jedan mali dodatak koji pileću supu može učiniti još ukusnijom i vizualno privlačnijom, kurkuma.
Kurkuma je blagi začin poznat po svom zemljastom i ljutom ukusu koji obogaćuje supu bez da dominira nad ostalim sastojcima. Christina ističe da će vaši gosti sigurno primijetiti "nešto posebno" u ukusu, ali vjerovatno neće odmah znati o čemu je riječ i upravo je to čini tajnim sastojkom za savršen balans.
Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"
Osim što poboljšava okus, kurkuma supi daje i prelijepu zlatno-žutu boju, što dodatno doprinosi cjelokupnom dojmu jela. "Jedemo prvo očima", podsjeća Christina, dodajući da kurkuma ne samo da izgleda lijepo već je i bogata hranjivim tvarima, što je čini zdravim dodatkom jelima.
Da bi se postigao najbolji efekat, preporučuje se "procvjetavanje" kurkume, odnosno kratko zagrijavanje začina kako bi se oslobodila njegova aroma. Christina preporučuje da se klasični sastojci za supu, luk, mrkva i celer, prvo kratko proprže, a zatim se doda kurkuma i prži još minut prije nego što se doda pileći temeljac.
Važno je ne pretjerivati s količinom, pola kašičice kurkume je sasvim dovoljno za početak. Po potrebi se može dodati još, ali treba imati na umu da previše kurkume može dati gorak okus. Pravilnom upotrebom, ovaj jednostavan trik će vašu pileću supu pretvoriti u pravo kulinarsko remek-djelo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.