Dobro, staro jelo: Ovo je recept za savršen đuveč
Đuveč, brojnima omiljeno jelo koje su često spremali naši stari, prepuno je boja, okusa i mirisa. Iako se obično jede ljeti zbog sezonskog povrća, imamo recept koji će vas osvojiti i u hladne dane:
Sastojci:
- 70 ml maslinovog ulja (ili drugog ulja po želji)
- 1 veći crveni luk
- 350 pilećeg mesa (narezanog)
- 250 g mrkve
- 200 g graška
- 2 crvene paprike
- 1 zelena paprika
- 3 manja paradajza
- 170 g riže
- 70 ml umaka od paradajza
- topla voda
- sol
- biber
- suho meso po želji
Priprema
Povrće operite i narežite na sitne kockice. U loncu zagrijte ulje pa dodajte luk i dinstajte dok ne postane proziran.
Dodajte narezanu piletinu i dinstajte oko pet minuta (sad možete dodati i oko 100 do 200 grama suhog mesa, ko voli). Dodajte paprike i dinstajte oko 10 minuta. Dodajte grašak, mrkvu i paradajt. Pomiješajte i ostavite da se dinsta oko pet minuta.
Potom dodajte umak od paradajza i rižu. Poklopite i ostavite da se dinsta oko 10 minuta. Dodajte vodu i ostavite da se kuha dok voda ne ispari, otprilike dvadesetak minuta. Na kraju dodajte začine i poslužite.
Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.