Dobro, staro jelo: Ovo je recept za savršen đuveč

2
Radiosarajevo.ba
Dobro, staro jelo: Ovo je recept za savršen đuveč
Foto: Coolinarika / Đuveč

Đuveč, brojnima omiljeno jelo koje su često spremali naši stari, prepuno je boja, okusa i mirisa. Iako se obično jede ljeti zbog sezonskog povrća, imamo recept koji će vas osvojiti i u hladne dane:

Sastojci:

  • 70 ml maslinovog ulja (ili drugog ulja po želji)
  • 1 veći crveni luk
  • 350 pilećeg mesa (narezanog)
  • 250 g mrkve
  • 200 g graška
  • 2 crvene paprike
  • 1 zelena paprika
  • 3 manja paradajza
  • 170 g riže
  • 70 ml umaka od paradajza
  • topla voda
  • sol
  • biber
  • suho meso po želji

Priprema

Povrće operite i narežite na sitne kockice. U loncu zagrijte ulje pa dodajte luk i dinstajte dok ne postane proziran. 
Dodajte narezanu piletinu i dinstajte oko pet minuta (sad možete dodati i oko 100 do 200 grama suhog mesa, ko voli).  Dodajte paprike i dinstajte oko 10 minuta. Dodajte grašak, mrkvu i paradajt. Pomiješajte i ostavite da se dinsta oko pet minuta.

Potom dodajte umak od paradajza i rižu. Poklopite i ostavite da se dinsta oko 10 minuta. Dodajte vodu i ostavite da se kuha dok voda ne ispari, otprilike dvadesetak minuta. Na kraju dodajte začine i poslužite.

Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore

Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije