Ove kolačiće su voljeli svi u Jugoslaviji: Bogat ukus bez skupih sastojaka, a brzo se sprema

2
Radiosarajevo.ba
Ove kolačiće su voljeli svi u Jugoslaviji: Bogat ukus bez skupih sastojaka, a brzo se sprema
Foto: Coolinarika / Kolači padobranci

U vrijeme kada su torte i kolači s bogatim čokoladnim filovima bili prava rijetkost, kolačići poznati pod imenom padobranci osvajali su jednostavnošću i ukusom.

Mnoge domaćice u bivšoj Jugoslaviji koristile su ono što su imale pri ruci, domaća jaja, mlijeko i orahe, i stvarale mali slatki raj za cijelu porodicu.

Danas ih možete pripremiti bez muke, a sve potrebne sastojke vjerovatno već imate u kući.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Semper idem

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Semper idem

Sastojci za biskvit:

  • 3 bjelanca
  • 300 g šećera
  • 300 g mljevenih oraha
  • Sok od limuna

Za fil:

  • 3 žumanca
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 125 g putera
  • 100 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Umutite bjelanca, postepeno dodajući šećer i limun, dok ne dobijete čvrst snijeg.
Dodajte mljevene orahe i pažljivo sjedinite varjačom, miksanje nije preporučljivo kako biskvit ne bi splasnuo. Na pleh obložen papirom za pečenje stavljajte smjesu kašičicom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 150°C oko 20-25 minuta.

Fil:

  • U činiji umutite žumanca sa šećerom u prahu.
  • Dodajte omekšali puter i čokoladu otopljenu na pari.
  • Ohlađene puslice filujte kremom i spajajte po dvije, poput vanilica.

Prije posluživanja, ostavite padobrance da malo odstoje kako bi omekšali i postali savršeno kremasti. Ovi mali kolačići vraćaju uspomene na djetinjstvo, a uz ovaj recept, uživanje u njima je jednostavno i danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije