Ove kolačiće su voljeli svi u Jugoslaviji: Bogat ukus bez skupih sastojaka, a brzo se sprema
U vrijeme kada su torte i kolači s bogatim čokoladnim filovima bili prava rijetkost, kolačići poznati pod imenom padobranci osvajali su jednostavnošću i ukusom.
Mnoge domaćice u bivšoj Jugoslaviji koristile su ono što su imale pri ruci, domaća jaja, mlijeko i orahe, i stvarale mali slatki raj za cijelu porodicu.
Danas ih možete pripremiti bez muke, a sve potrebne sastojke vjerovatno već imate u kući.
S ove strane Drine | Dragan Banjac: Semper idem
Sastojci za biskvit:
- 3 bjelanca
- 300 g šećera
- 300 g mljevenih oraha
- Sok od limuna
Za fil:
- 3 žumanca
- 3 kašike šećera u prahu
- 125 g putera
- 100 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Umutite bjelanca, postepeno dodajući šećer i limun, dok ne dobijete čvrst snijeg.
Dodajte mljevene orahe i pažljivo sjedinite varjačom, miksanje nije preporučljivo kako biskvit ne bi splasnuo. Na pleh obložen papirom za pečenje stavljajte smjesu kašičicom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 150°C oko 20-25 minuta.
Fil:
- U činiji umutite žumanca sa šećerom u prahu.
- Dodajte omekšali puter i čokoladu otopljenu na pari.
- Ohlađene puslice filujte kremom i spajajte po dvije, poput vanilica.
Prije posluživanja, ostavite padobrance da malo odstoje kako bi omekšali i postali savršeno kremasti. Ovi mali kolačići vraćaju uspomene na djetinjstvo, a uz ovaj recept, uživanje u njima je jednostavno i danas.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.