Ovaj ljetni kolač ćete stalno praviti: Recept Marthe Stewart koji oduševljava
Ovaj divan i sočan ljetni kolač prepun voća razlikuje se od klasičnih recepata po načinu pripreme, što mu daje posebnu lakoću i pjenastost. Recept potiče od Marthe Stewart.
Priprema
U zdjelu stavite maslac (ako ste ga zaboravili izvaditi iz frižidera, možete ga naribati na ribež), dodajte šećer i vanilin šećer pa sve izmiksajte dok ne postane pjenasto. Zatim dodajte žumanjke, jedan po jedan, i dobro izradite smjesu. U nju umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, a potom dodajte jogurt i mlijeko. Nastavite miješati dok ne dobijete glatku i finu smjesu.
U drugoj zdjeli izmiksajte bjelanjke i postepeno dodajte šećer. Miksajte sve dok se šećer više ne osjeti pod prstima, a zatim dodajte prašak za pecivo. Umućene bjelanjke pažljivo špatulom umiješajte u pripremljenu smjesu s maslacem i brašnom, vodeći računa da ih ne izradite mikserom kako bi ostala njihova pjenasta struktura.
Semir Efendić za Radiosarajevo.ba: "Ideologija kojoj robuje Max Primorac učestvovala u Holokaustu"
Smjesu prebacite u duguljasti kalup za kruh, prethodno obložen papirom za pečenje ili lagano premazan i pobrašnjen. Na vrh rasporedite voće – kockice marelica, borovnice i ribizle. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni Celzijusa oko 45 do 50 minuta.
Kolač poslužite ohlađen, narezan na šnite. Odlično se slaže sa sladoledom od zelenog čaja i mente te komadićima oraha.
Sastojci
125g maslaca
80g Šećera ( kristal)
1 Vanilija šećer
3 žumanjka
na vrh noža soli
240g Glatkog brašna
150g grčkog gustog jogurta
50ml mlijeka
Bjelanjci
3 bjelanjka
80g Šećera ( kristal)
2žličice Prašak za pecivo Docela/ravne
Voće
3 marelice/breskve
70g ribizla/jagoda
70g malina
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.