Savršen ljetni recept: Čokoladna torta bez pečenja će vas očarati
Ova torta je savršena ljetna poslastica jer se ne peče, lagana je, kremasta i brzo se priprema. Idealna je za tople dane kada želite nešto slatko, a da pritom ne palite rernu.
Priprema
Za početak, pripremite kalup za tortu promjera 20 cm. Na dno stavite papir za pečenje kako biste kasnije lakše odvojili podlogu. Kekse usitnite u sjeckalici, a maslac otopite u posudi s debljim dnom. Otopljeni maslac odmah pomiješajte s mljevenim keksima i smjesu stavite u pripremljen kalup.
Podlogu dobro utisnite koristeći dno čaše ili neki sličan predmet, a zatim je odložite u hladnjak dok pripremate kremu. U posudu uspite Dolcela kremu za kolače, dodajte hladno mlijeko i šlag, pa sve dobro izmiksajte. Kada dobijete glatku smjesu, dodajte čokoladni namaz i mascarpone te još jednom sve sjedinite mikserom.
Daleko iznad ograničenja: 26-godišnjak sa Porscheom vozio 233 kilometra na sat
Od pripremljene kreme odvojite nekoliko žlica i stavite ih u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom – poslužit će vam za dekoraciju. Ostatak kreme rasporedite po ohlađenoj podlozi, poravnajte površinu i ukrasite tortu odvojenom kremom.
Na kraju, tortu stavite u hladnjak na najmanje dva sata, a najbolje preko noći. Kada se dovoljno stegne, pažljivo uklonite obruč kalupa i poslužite tortu na stalku. Rezultat je osvježavajuća i ukusna poslastica koja će oduševiti vaše goste.
Sastojci
Za podlogu:
200 g čokoladnih zobenih keksa
90 g maslaca
Za kremu:
1 Dolcela Kreme za kolače od čokolade (150 g)
300 ml mlijeka (hladnog)
500 ml šlaga
200 g mascarpone sira
4 kašike čokoladnog namaza
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.