Osvježavajući ljetni umak od grčkog jogurta: Zdrav i ukusan dodatak svakom obroku
Ljeto je vrijeme opuštanja, boravka na otvorenom i uživanja u laganim, ukusnim jelima. A šta bolje upotpunjuje ljetni tanjir od osvježavajućeg umaka na bazi grčkog jogurta?
Ovaj kremasti i aromatični umak sjajno se slaže s raznim vrstama mesa, svježim salatama, ali i jelima od tofua. Priprema je jednostavna, a sastojci lako dostupni.
Sastojci:
2 srednje velika mlada luka
2 čehna bijelog luka
1 šolja grubo nasjeckanog korijandera (ili po želji, svježi peršun)
½ šolje majoneze
¼ šolje punomasnog grčkog jogurta
1 kašika svježe iscijeđenog soka od limete
1 i po kašičica sitno sjeckane jalapeño papričice (ili po ukusu)
1 kašičica soli
Prognoza meteorologa iz Hrvatske: "U subotu snijeg, a tek ćete se iznenaditi šta stiže u nedjelju"
Priprema:
U blender stavite sve sastojke – mladi i bijeli luk, korijander, majonezu, grčki jogurt, sok od limete, jalapeño i so. Miksajte sve zajedno dok ne dobijete glatku, jednoličnu smjesu. To obično traje oko 30 sekundi.
Domaći sok od višanja i to bez kuhanja: Rashladit će vas bolje od klime
Umak prije posluživanja dobro rashladite u frižideru.
Ovaj umak je prava eksplozija svježine i okusa, idealan za grilovana jela, ljetne salate ili kao zanimljiv dodatak vegetarijanskim jelima. A najbolje od svega? Možete se igrati sa sastojcima i prilagoditi ga svom ukusu – dodati više limete, zamijeniti korijander bosiljkom, ili ublažiti ljutinu prema želji.
Uživajte u ljetu uz jednostavan i neodoljiv umak od grčkog jogurta!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.