Okusi tradicije: Sada je pravo vrijeme za sarmu, a ovako se pravilno savija i priprema

0
Radiosarajevo.ba
Okusi tradicije: Sada je pravo vrijeme za sarmu, a ovako se pravilno savija i priprema
Foto: Coolinarika / Sarma

Sarma je jedno od najomiljenijih jela, a sada je savršen trenutak da se okušate u njenoj pripremi ako to do sada niste radili.

Bogatog okusa i mirisa, sarmu obožavaju mnogi, a njena priprema nije ni previše komplikovana ako pratite nekoliko osnovnih koraka.

Za pripremu sarme, osnovni sastojci su meso, riža, listovi kupusa i, naravno, začini koji daju onu prepoznatljivu aromu. Kada prikupite sve potrebne namirnice, slijedi uvijanje sarme.

Samir Kurtović o minimalcu: "Ispada da nam obrazovanje ništa ne vrijedi – svi na istu platu"

Samir Kurtović o minimalcu: "Ispada da nam obrazovanje ništa ne vrijedi – svi na istu platu"

Priprema sarme – ključni koraci

Prvi korak u pripremi sarme je odabrati veće listove kupusa, jer će biti lakše za uvijanje. Kako biste olakšali savijanje, obavezno isjeckajte deblji dio lista, tako da list postane mekši i lakši za oblikovanje.

Nakon toga, uzmite jedan list kupusa i stavite ga na dlan. Na sredinu lista stavite kašiku smjese od mljevenog mesa, riže i začina. Zatim, savijte bočne strane lista prema unutra, kako biste "zarobili" meso, i čvrsto ga rolate od donjeg kraja prema vrhu. Preostali vrh lista možete zavući u unutrašnjost kako biste formirali lijepu, okruglu sarmicu.

Nakon što ste završili s jednim, ponovite postupak za ostatak smjese i složite sarmice u krug u dubokom loncu. Po želji, između slojeva možete dodati i suho meso za dodatni okus. Kad završite sa svim sarmama, prekrijte ih preostalim listovima kupusa i zalijte vodom.

Kada su sarmice složene, stavite lonac na srednje jaku vatru i pustite da se krčkaju nekoliko sati. Važno je povremeno provjeravati koliko su kuhane, jer je sarmi potrebno dosta vremena da se svi okusi prožmu i da meso postane mekano.

Kada je sarmica kuhana do savršenstva, možete uživati u bogatom okusu.

Uživajte u procesu pripreme, kao i u kraju, jer ništa ne može nadmašiti miris svježe pripremljene sarme koja se kuha u vašoj kuhinji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije