Kuhar otkriva tajnu savršenog bifteka: Postupak za fantastičan okus

0
Radiosarajevo.ba
Kuhar otkriva tajnu savršenog bifteka: Postupak za fantastičan okus
Pixabay / Ilustracija

Priprema savršenog odreska često predstavlja izazov za kućne kuhare, jer pogrešno vrijeme pečenja može u potpunosti pokvariti jelo.

Da bi postigli idealan rezultat, mnogi se oslanjaju na nagađanja, ali prema riječima Anthonyja Ekiziana, glavnog kuhara i kulinarskog direktora restorana, postoji precizna metoda kojom se svaki put može dobiti savršeno pečen steak.

Ekizian preporučuje da se odrezak (npr. 250g ramstek debljine oko tri centimetra) prvo temeljno posuši papirnim ubrusom, a zatim ostavi nepokriven na rešetki u frižideru preko noći kako bi se površina dodatno osušila. Prije pečenja, meso treba izvaditi iz frižidera i ostaviti 15 minuta na sobnoj temperaturi, pa ga potom obilno posoliti kvalitetnom soli.

Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...

Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...

Za pečenje je idealna teška tava od livenog željeza koja se zagrije do tačke kada počne da puši. Na nju se dodaje malo neutralnog ulja, a odrezak se polaže u tavu i peče 90 sekundi sa svake strane bez pomjeranja. Zatim se dodaje komadić maslaca, grančica ruzmarina ili timijana, i meso se dodatno preliva rastopljenim maslacem još oko 30–45 sekundi sa svake strane. Za medium-rare stepen pečenosti, cilj je unutrašnja temperatura od oko 54°C.

Nakon pečenja, odrezak treba ostaviti da odmori pet minuta na tanjiru ili rešetki, a zatim ga narezati suprotno od vlakana. Prije posluživanja, preko mesa se može preliti preostali maslac iz tave i dodati još malo krupne morske soli za dodatni ukus.

Što se tiče priloga, Ekizian najradije bira chimichurri, argentinski umak na bazi peršuna, bijelog luka, maslinovog ulja i sirćeta, koji odlično pristaje uz roštiljsko meso. Dodaje da izbor umaka zavisi od raspoloženja, ali chimichurri mu je svakodnevni favorit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije