Desert bez pečenja koji je osvojio sve: Kremasta torta sa turskim keksom, sprema se veoma brzo
Ako volite sočne i bogate torte, ova kremasta torta sa turskim keksom je pravi izbor.
Kombinacija osvježavajućeg narandžinog soka, vanila pudinga i čokoladnog preliva stvara savršen balans ukusa, dok turski keks daje laganu strukturu i idealnu sočnost. Ova torta ne zahtjeva pečenje i idealna je za sve prilike kada želite da impresionirate svoje goste jednostavnim, ali sofisticiranim desertom.
Sastojci:
Za fil:
Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore
- 300 – 350 ml soka od narandže (iscijediti 4–5 komada)
- 5 kašika šećera
- 400 ml mlijeka
- 80 g pudinga sa ukusom vanile
- 150 g margarina ili maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 200 ml slatke pavlake
- 1 pakovanje od 300 g turskog keksa
Za preliv:
- 200 g crne čokolade
- 100 g margarina ili maslaca
- 100 ml mlijeka
- Dekoracija po želji: orašasti plodovi, narandžina korica, šlag, čokoladne mrvice…
Priprema
Priprema pudinga:
- Iscijedite narandže i pomiješati sok sa 200 ml mlijeka u šerpi, zagrijati do ključanja uz povremeno miješanje.
- Puding pomiješati sa preostalih 200 ml mlijeka i kristal šećerom, pa dodati u skoro ključali narandžin sok i mlijeko. Miješati dok se smjesa ne zgusne.
- Skloniti sa vatre, staviti streč foliju direktno na puding i ostaviti da se ohladi.
Priprema čokoladnog preliva:
Crnu čokoladu, margarin i mlijeko otapati zajedno na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj, zagrijavajući na srednjoj jačini po 30 sekundi dok se sve ne otopi. Ostaviti da se hladi.
Priprema kreme:
- Umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu. Kada se puding ohladi, dodavati ga u margarin u 2–3 navrata, mutiti dok se fil ne ujednači.
- Posebno umutiti slatku pavlaku.
Slaganje torte:
- Turski keks podijeliti na četiri dijela.
- Prvi sloj keksa staviti u kalup ili manju tepsiju. Premazati ga čokoladom i staviti u frižider 10 minuta da se stegne.
- Kada se čokolada stvrdne, premazati filom, a zatim tankim slojem slatke pavlake.
- Ponoviti postupak dok se ne utroše svi slojevi keksa, čokolade i filova.
Završna dekoracija:
- Torta se prvo stavlja u frižider da se malo stegne, zatim se pažljivo skida kalup ili prebacuje na tacnu.
- Dekorisati po želji i služiti hladno.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.