Brza i ukusna: Carska turšija koju iskusne domaćice prave bez kuhanja preliva
Radiosarajevo.ba
Ako volite zimnicu koja je puna okusa i vitamina, carska turšija u tegli bez kuhanja pravi je izbor.
Ovaj tradicionalni recept starih domaćica prenosi se s koljena na koljeno, a priprema je jednostavna i brza.
Sastojci za turšiju:
- 1 kg zelenog paradajza
- 1 kg zelene paprike
- 3 kg karfiola
- 1 kg crvene paprike
- 1 kg šargarepe
- Celer po želji (sa listovima)
Sastojci za marinadu:
Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...
- 500 ml ulja
- 1 l jabukovog sirćeta
- 100 g šećera
- 200 g soli
Priprema:
- Operite i očistite povrće, uklonite sjemenke i isjecite ga na željene komade.
- U dubokoj posudi pomiješajte sve sastojke za marinadu. Marinada se ne kuha, već se dobro miješa.
- Stavite pripremljeno povrće u posudu i prelijte marinadom, dobro promiješajte.
- Miješajte turšiju nekoliko sati kako bi se sastojci sjedili.
- Nakon 24 sata turšiju sipajte u tegle, prelijte tečnošću i stavite na hladno mjesto.
- Najbolji ukus postiže se nakon tri sedmice odležavanja.
- Ova turšija je odličan izvor vitamina za zimske dane, a dodatak povrća možete prilagoditi svom ukusu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)