Žena koju je volio Johnny Štulić objavila knjigu o 80-ima u Zagrebu: Ove pjesme je posvetio njoj

0
Radiosarajevo.ba
Žena koju je volio Johnny Štulić objavila knjigu o 80-ima u Zagrebu: Ove pjesme je posvetio njoj
Foto: Fraktura / Kronika sretnih trenutaka

Autobiografija Snježane Banović Kronika sretnih trenutaka, intimna i razotkrivajuća knjiga o osamdesetim godinama dvadesetoga stoljeća, objavila je zagrebačka izdavačka kuća Fraktura.

"Osamdesete godine dvadesetog stoljeća postale su mitske", ističe izdavač, "glazba, osjećaj slobode, popuštanje rigidnog socijalizma, tehnološki napredak, vjera u bolju budućnost, ali nadasve popularna kultura, stvorili su vrijeme koje je bilo drugačije i jedinstveno".

Snježana Banović jedna je od aktivnih i važnih protagonistica novovalne scene, a poslije i kulturne i pozorišne, u vremenu "u kojem su vrata omladinskih redakcija otvorena srednjoškolcima, u kojem vas profesorica književnosti uvodi u tajne feminizma, u kojem ne postoji distanca između publike i zvijezda".

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

"Kronika sretnih trenutaka intimna je i razotkrivajuća knjiga na čijim stranicama susrećemo Branimira Johnnyja Štulića, koji osamnaestogodišnjoj Snježani kaže Ti si moja, i sva druga lica s omota albuma i novinskih stranica, od Gorana Bregovića i Slavenke Drakulić do Stipe Šuvara. Snježana Banović toplo i nježno opisuje vrijeme koje je stvorilo i nju i nas, vrijeme u kojem su glazba, film, kazalište i izložbe bile najvažnije stvari na svijetu", dodaju.

Rediteljica, spisateljica, profesorica i - bivša Štulićeva ljubav

Snježana Banović redateljica je, spisateljica i redovita profesorica na Odsjeku Produkcije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Rođena je u Zagrebu 1963. godine, studirala je francuski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, diplomirala kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti i doktorirala teatrologiju na Filozofskom fakultetu.

Johnny Štulić nakon otvaranja Muzeja Novog vala: 'Nemam ništa s vama, ovo je zloupotreba mog lika'

Johnny Štulić nakon otvaranja Muzeja Novog vala: 'Nemam ništa s vama, ovo je zloupotreba mog lika'

Režirala je 50-ak predstava i scensko-glazbenih događanja u Hrvatskoj i inostranstvu, autorica je niza scenskih predložaka, adaptacija i prijevoda za pozorište te mnoštva znanstvenih i stručnih tekstova iz područja teatrologije, recenzentica znanstvenih članaka i promotorica brojnih književnih i teatroloških izdanja.

Glavno su područje njezina rada i istraživanja historijski i kulturno-politički razvoj nacionalnih pozorišta i festivala u Hrvatskoj, a ponajviše uticaj politike na kulturu. Objavila je knjige Država i njezino kazalište (2012.), Kazalište krize (2013.), Službeni izlaz (2018.), Tragovi i svjedočanstva Mladena Škiljana (2019., urednica) i Kazalište za narod (2020.).

Snježana Banović široj je javnosti poznata i kao žena kojoj je Johnny Štulić posvetio neke od svojih najljepših pjesama kao što su Život običnog tempa, Jesi li sama večeras, Volim te kad pričaš i Usne vrele višnje.

U jednom intervjuu prije nekoliko godina ona je progovorila o životu sa Štulićem i priznala da još uvijek čuva uokviren rukopis pjesme Volim te kad pričaš i da je to sve što je od njih dvoje ostalo, piše Index.

"Jedna pjesma, koju sam ja kasnije čula, krajem osamdesetih, kada više nismo bili u dobrim odnosima je prepjev Are you lonesome tonight, odnosno Jesi li sama večeras tačan je opis nekoliko događaja iz našeg zajedničkog života. Ta pjesma mi je možda i najdraža", rekla je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije