Sve Štulićeve ljubavi: Marina, Gracija... ali djevojka iz Hrvaca bila je životna

Radiosarajevo.ba
Sve Štulićeve ljubavi: Marina, Gracija... ali djevojka iz Hrvaca bila je životna
Foto: YouTube / Printscreen

Jedan od najpoznatijih jugoslovenskih rokera i muzičara 80-ih danas je samo blijedi grafit na starim fasadama zgrada. Dok se nije javljao na telefon medijima stvorila se nekakva fama o Branimiru Johnnyju Štuliću kao mitskom pjesniku sa zagrebačkog asfalta. Tako su se valjda i pojavili grafiti "Johnny, vrati se".

No, Štulić ih u holandskom Utrechtu nije vidio ni čuo. A kad ih je čuo, svi su ostali šokirani činjenicom da se ne planira vratiti, da o svojim bivšim kolegama i prijateljima misli sve najgore i da mu, općenito, nije baš dobro i da vjerojatno ne živi skroz u realnosti. Prevodio je Homerova djela, piše 100posto.hr.

Ipak, to ne umanjuje njegov značaj za ex-yu muziku i činjenicu da je napisao neke dobre i zanimljive pjesme koje i danas volimo. Vjerojatno zato što smo ih slušali u djetinjstvu i mladosti, ali svejedno. Volimo ih. A evo ko i što mu je bila inspiracija za neke od najvećih Azrinih hitova. 

Marina

Suviše obična Marina navodno je u to vrijeme bila studentica historije umjetnosti iz Istre, ali nikad se nije pojavila u medijima kad se o junacima Johnnyjevih pjesama pričalo. Ekipa filma "Kad Miki kaže da se boji" navodno ju je našla i danas se, izgleda, bavi lončarstvom.

Slučajan susret

Johnny se nije htio blamirati s Mirnom Crnobori, koja danas isto živi u Holandiji, ali nije u kontaktu s njim.

"Johnny je bio jedna vrlo pozitivna figura, blag čovjek, osjetljiv i u kontaktu s ljudima vrlo oprezan. Nije figurirao kao važna faca u početku, bio je neobična ptica u jatu, čudan čovjek. Bili smo susjedi, prozor do prozora, i te su pjesme moje, iako se nikad potpuno nisam osjetila njegovim prijateljem", rekla je.

Usne vrele višnje

Djevojka iz Hrvaca je Snježana Banović, velika Štulićeva ljubav s kojom je bio u dugogodišnjoj vezi. Ona je imala 18 godina kad su završili zajedno, a on deset godina više. Njeni roditelji nisu bili oduševljeni, ali to ih nije spriječilo. Osim "Usne vrele višnje", napisao joj je puno pjesama, kao što su "Jesi li sama večeras", "Volim te kad pričaš" i "Život običnog tempa".

Snježana je bila s njim kad je odlučio 1983. godine otići u Holandija, imala je već kartu za avion, ali je odustala. Navodno ju je Štulićeva majka molila da ga ne pušta samog "jer će propasti", no ona je izjavila kako se "vidjela kao 21-godišnjakinja koja u Holandija raznosi tanjire po restoranu".

Snježana je danas pozorišna redateljica i doktorica nauke te predaje produkciju na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.

Pametni i knjiški ljudi

Čera s kojim je Johnny u Kavkazu sjedio uz pljuge i pivo punim imenom zove se Velimir Čerić. I danas ima love. Naime, on je javni bilježnik koji je nedavno otišao u penziju, a prije toga obavio je posao prodaje zgrade u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, u kojoj je bilo Kino Grič, a svojim klijentima i njihovom advokatu nije htio isplatiti ni centa od 1,9 miliona eura.

Poručio im je da ga tuže pa će sud odrediti koliko tačno im duguje, iako je druga strana tvrdila da su sklopili ugovor 2000. godine prema kojem njemu ide 20 posto od kupoprodajne cijene.

Odlazak u noć

Branka Bakarić, kćerka političara Vladimira, bila je u vezi s Johnnyjem neko vrijeme.

"Jako sam se mlada udala i razvela. Nakon razvoda sam se vratila svojim roditeljima i išla sam na neku žurku, gdje sam upoznala Štulića. Sutradan je ta ista ekipa s tuluma organizirala neki izlet i tamo sam se ja približila Johnnyju i uspjela ga nagovoriti da se ponovno nađe sa mnom. Naš prvi sastanak bio je na Mažurancu, gdje je bilo okretište autobusa broj 43, koji je povezivao Novi Zagreb s centrom grada. On je dolazio autobusom iz svog dijela grada, a ja sam ga na Mažurancu čekala u bijelom Spačeku. I onda bismo otišli u noć", ispričala je Branka.

Prekinuli su jer ju je on prevario - s Gracijom.

Branka danas živi u Kanadi.

Gracija

Upoznao ju je na ljetovanju na Silbi, otoku na koji je tadašnja omladina išla da bi uživala u potpunoj slobodi. Mnogi su bili nudisti.

Štulić se ovdje zaljubio u Graciju Pedić.

"U ljeto 1979. otišao je na more i kad se vratio, rekao mi je da se ne ljutim, ali da je na Silbi upoznao drugu djevojku. To je bila Gracija", rekla je Branka.

Brzo joj je napisao pjesmu koja je do danas jedan od najvećih hitova.

Krvava Meri

Branka Bakarić zna i priču o tome kako je i prema kome nastala "Krvava Meri", a ima veze s njezinim upoznavanjem sa Štulićem.

"Jednog dana sam otišla na žurku gdje je bilo jako puno ljudi koje nisam poznavala, uglavnom društvo s Filozofskog fakulteta. Među njima je bio i Branimir. Gužva je bila prevelika da uspostavimo prisniji odnos, no nedugo potom smo se opet sreli na izletu koji je organizirala djevojka koju smo moja sestra i ja među sobom zvale Krvava Meri. Tu sam se uspjela približiti Johnnyju i nagovoriti ga da se ponovno sastanemo.

Krvava Meri bila je studentica na Filozofskom fakultetu i tako smo je zvali u vrlo uskom krugu. Mislim da ona nikad nije saznala da joj je Branimir posvetio pjesmu", rekla je Branka.

Suzy F.

Još jedna Štulićeva ljubav sa Silbe. Radilo se o Austrijanki, no nije sigurno da se baš zvala Suzy F. Bila je to svojevrsna referenca na pjesmu Susie Q. U svakom slučaju, bili su zajedno na ljetovanju i to je otprilike bilo to.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije