Winnie Pooh zabranjen u Kini, jer "podsjeća na predsjednika Xi Jinpinga"

Beta
Winnie Pooh zabranjen u Kini, jer "podsjeća na predsjednika Xi Jinpinga"
Kineska društvena mreža Weibo, ekvivalent Twitteru, blokirala je pretragu i slike o Winnie Poohu, simpatičnom medvjedu iz knjiga za djecu od prije jednog vijeka, jer je jednom navedeno da podsjeća na kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Ukoliko se ukuca pretraga za animiranog medvjeda na kineskim društvenim mrežama se pojavljuje poruka da je "sadržaj nezakonit". S mreže za razmjenu poruka WeChat, koja je u širokoj upotrebi u Kini, uklonjene su slike Winnie Pooha.

Neki korisnici su se našalili ostavljajući komentare da je medvjed "vjerovatno ukrao teglu meda, pa je kažnjen".

Kineske vlasti vode strogu cenzuru i kontrolu sadržaja na internetu.

Prva poređenja medvjeda s kineskim predsjednikom pojavila su se 2013. godine kad su korisnici interneta postavili sliku Xi Jinpinga i tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame, kao Winnieja Pooha i njegovog prijatelja tigrića "Tigra".

Vini_puh_prt-sc.jpg - undefined

Print Screen

Naredne godine, ponovo se pojavila slika medvjeda kao da je kineski predsjednik. Ovog puta sa japanskim premijerom Shinzom Abeom, sa fotomontažom da se Winnie Pooh rukuje s kopitom svog prijatelja "Magareta".

Korisnici interneta su 2015. godine su sliku kineskog predsjednika tokom smote vojske uporedili sa Winniejem Poohom koji se vozi u kabrioletu. Ta slika je postala "najviše cenzurisana u Kini te godine".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije