Razredu zabranjena posjeta katedrali jer je među učenicima bilo muslimana

Radiosarajevo.ba
Razredu zabranjena posjeta katedrali jer je među učenicima bilo muslimana

Posjeta crkvi jednog razreda srednje škole u Austriji otkazana je zbog činjenice da su u razredu bili učenici muslimani te da bi oni mogli "načiniti štetu crkvi", javlja Anadolu Agency.

U drugom razredu Srednje zanatske škole u Beču od 23 učenika 10 su muslimani. Kada su se učenici organizovali u namjeri da posjete Katedralu svetog Stefana u Beču koja je simbol Austrije, pojavila se prepreka. Zahtjev učenika je išao na odobrenje zamjeniku direktora škole koji, zbog čudnih razloga, nije htio dati odobrenje.

Zamjenik direktor je naveo kako u razredu ima muslimana te da bi oni prilikom posjete mogli početi rušiti krstove te tako načiniti štetu i oskrnaviti objekat.

Cijeli događaj novinaru AA je ispričao jedan od učenika pomenutog razreda Cevad Tanrikulu. On je kazao da se na odluku zamjenika direktora cijeli razred pobunio. Tanrikulu je ispričao da je žalbu prvi uložio razredni starješina, a potom i učenici. On je naveo da je razred upravi škole uputio pismo u kojem se navodi da "cijeli razred, uključujući muslimane i kršćane, zahtijeva da se na ovakvo ponašanje adekvatno djeluje", dodajući da su tražili i kaznu za pomenutog zamjenika direktora.

Predsjednica upravnog odbora Srednje zanatske škole u Beču Susanne Brandsteidl je kazala da ukoliko to bude istina, takvo ponašanje se neće moći tolerisati. Vijest o ovom slučaju je doprla i do Organizacije katoličke omladine koja je cijelom razredu uputila poziv da obiđu katedralu Svetog Stefana. Za njihovu posjetu organizacija će čak angažovati i jednog vodića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije