Facebook cenzurirao renesansnu skulpturu, simbol Bologne

Radiosarajevo.ba
Facebook cenzurirao renesansnu skulpturu, simbol Bologne
Facebook se našao na udaru javnosti nakon što je cenzurirao fotografiju renesansne skulpture Neptuna koja krasi trg Maggiore u italijanskom gradu Bologni.

Slijedeći svoja pravila o moralnosti sadržaja, ova je društvena mreža odlučila ukloniti fotografiju spomenute skulpture koju je postavila lokalna spisateljica Elisa Barbari kako bi putem Facebook oglasa promovirala stranicu o ljepotama ovog italijanskog grada.

Skulpturu, jedan od simbola Bologne, Facebook je zabranio jer krši pravila oglašavanja i prikazuje eksplicitni seksualni sadržaj, uz "pretjerano prikazivanje tijela i nepotrebno se koncentrira na izvjesne dijelove tijela". Ovakav sadržaj Facebook ne dozvoljava čak ni kada je on postavljen u umjetničke ili edukacijske svrhe, pojasnili su.

Nedugo nakon blokiranja fotografije Neptuna, te nakon što se vlasnica sporne stranice pobunila, iz Facebooka su se ispričali. Za Mashable su potvrdili da je ipak bila riječ o pogrešci. Fotografija ove skulpture ne krši nikakva pravila, pa će oglas za stranicu koji je koristi u konačnici biti odobren.

Spornu skulpturu 1560-ih godina izradio je kipar Jean de Boulogne (Giambologna), a poznato je da je 50-ih godina prošlog stoljeća obnaženi kip znao biti prekriven za vrijeme dok su na trgu školarci slavili kraj školovanja – i to iz sličnih moralnih razloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije