Uvedena nova kategorija za nagradu Oscar

0
Radiosarajevo.ba
Uvedena nova kategorija za nagradu Oscar
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Upravni odbor Akademije filmskih umjetnosti i nauka najavio je ugodno iznenađenje stvaranjem nove takmičarske kategorije Oscara za najbolju glumačku postavu, počevši od 2026. godine.

Ovo je prva nova kategorija koju je stvorila Akademija još od 2001. kada je dodana ona za najbolji dugometražni animirani film. Casting Directors Branch osnovan je u julu 2013. i broji gotovo 160 članova.

"Casting reditelji igraju ključnu ulogu u filmskom stvaralaštvu, a kako se Akademija razvija, ponosni smo što dodajemo i casting onim disciplinama koje prepoznajemo i slavimo", rekli su izvršni direktor Akademije Bill Kramer i predsjednica Akademije Janet Yang.

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

"Čestitamo našim članovima Casting Directors Brancha na ovoj uzbudljivoj prekretnici i njihovoj predanosti i marljivosti tijekom ovog procesa".

Upravitelji Akademijine podružnice za casting Richard Hicks, Kim Taylor-Colman i Debra Zane izjavili su u zajedničkoj izjavi: "U ime članova podružnice željeli bismo zahvaliti Upravnom odboru, Odboru za dodjelu nagrada i vodstvu Akademije na njihovoj podršci. Ova nagrada je zasluženo priznanje iznimnih talenata naših casting reditelja i potvrda predanih napora našeg ogranka".

Pravila kategorije za ispunjavanje uvjeta i glasovanje za inauguralnu nagradu bit će objavljena u aprilu 2025. s potpunim pravilima 98. dodjele Oscara. Posebnosti dodjele nagrade odredit će Upravno vijeće Akademije i njegovo administrativno vodstvo u budućnosti.

Borba za priznanje casting reditelja datira iz kasnih 1990-ih, kada je postojao žestok pritisak da se dodaju ceremoniji. Međutim, tada plan nije imao širu podršku i nije zaživio.

96. dodjela Oscara održat će se u nedjelju, 10. marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije